Nationale Transportgids

NTG Nieuw tariefsysteem taxi

Op 15 oktober 2011 is een nieuw tariefsysteem voor taxi's gestart. In dit systeem bepalen zowel de gereden afstand als de tijdsduur van een taxirit de prijs. Het nieuwe systeem verdeelt het risico bij vertraging tussen ondernemer en klant.

Overgangsperiode oude en nieuwe tariefsysteem
Tot 1 april 2012 mogen taxiondernemers het oude of het nieuwe tariefsysteem gebruiken. Vanaf 1 april 2012 is het gebruik van het nieuwe systeem verplicht.

Maximumtarieven taxi
Met de nieuwe maximumtarieven blijft de gemiddelde prijs van een gemiddelde taxirit gelijk aan de huidige prijs. Ritten die sneller dan gemiddeld worden gereden worden iets goedkoper voor de klant. Vertraagde taxiritten worden iets duurder.

Bon voor de klant
Klanten krijgen na afloop van de taxirit voortaan een geprinte bon. Daarop staat hoe de ritprijs is opgebouwd, welke taxiondernemer hem heeft vervoerd en waar hij terecht kan met eventuele klachten.

Taxitarieven vergelijken via tariefkaart
De verplichte tariefkaart geeft aan welk systeem een taxiondernemer hanteert in de overgangsperiode. Deze kaart moet zowel buiten als binnen in de taxi goed zichtbaar zijn.

 

NTG Personenvervoer Informatie

NTG Nieuwsoverzicht Personenvervoer