Nationale Transportgids

NTG Buschauffeurs

De minimumleeftijd voor chauffeurs is verlaagd naar 18 jaar. Hierdoor kiezen naar verwachting meer jongeren voor het vak buschauffeur.

Buschauffeur worden
Om buschauffeur te worden, heeft u een rijbewijs D nodig. Daarnaast moet u sinds 2008 ook een basiskwalificatie behalen. De basiskwalificatie vervangt het chauffeursdiploma en bestaat uit examens en toetsen. Meer informatie vindt u bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Minimumleeftijd buschauffeurs omlaag
Sinds 1 januari 2011 is de minimumleeftijd voor buschauffeurs bij wijze van experiment verlaagd van 21 naar 18 jaar. Met dit experiment wil de Rijksoverheid jonge mensen stimuleren om voor het beroep van buschauffeur te kiezen. Bij veel busbedrijven is namelijk sprake van een sterke vergrijzing: meer dan de helft van het personeel is boven de 55 jaar.

Vakbekwame chauffeurs kunnen, onder strikte voorwaarden, vanaf 18 jaar rijden op stads- en streekbussen en op touringcarbussen die volgens een vast rooster rijden. De minimumleeftijd voor chauffeurs op touringcars die in heel Nederland rijden gaat van 21 naar 20 jaar.

Sinds 1 januari 2011 kan een jongere van 17 jaar de opleiding tot buschauffeur volgen. Voorheen was de minimumleeftijd voor de opleiding 20 jaar.

Na 3 jaar wordt het experiment geëvalueerd. Dit gaat in nauwe samenwerking met de vervoerbedrijven. Er wordt dan bekeken of de leeftijdsverlaging eraan bijdraagt dat meer jongeren kiezen voor het vak van buschauffeur. Als het experiment gunstig uitpakt, kan de leeftijdsverlaging definitief worden opgenomen in de Wegenverkeerswet.

NTG Personenvervoer Informatie

NTG Nieuwsoverzicht Personenvervoer