Nationale Transportgids

NTG Bus

De Rijksoverheid wil dat in 2020 alle bussen in het openbaar vervoer schoon en zuinig rijden. De bussen moeten ook goed toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking. Verder neemt de rijksoverheid maatregelen om het tekort aan buschauffeurs op te lossen.

Stadsbussen en streekbussen
De stadsbus is geschikt voor vervoer binnen de stad en kan minimaal 8 personen plus de bestuurder vervoeren. De streekbus heeft meer zitplaatsen dan een stadsbus en rijdt in een groter gebied dan de stadsbus. Voor nieuwe stadsbussen en streekbussen is een verlaagde vloer verplicht. Daarmee wordt het in- en uitstappen makkelijker.

Touringcars
Touringcars zie je soms in het openbaar vervoer, als aanvulling op de stads- of streekbus. Maar de meeste touringcars verrichten commercieel besloten vervoer, voor een groep reizigers die een dagtocht of een meerdaagse reis maakt.

Schone en zuinige bussen

  • In Zuid-Holland, Twente, Gelderland en Rotterdam lopen sinds 2008 proefprojecten met schone, zuinige en duurzame bussen in het openbaar vervoer. In deze regio's rijden hybride bussen. Deze bussen rijden op een combinatie van brandstof en elektriciteit.
  • In Eindhoven is er een proef met bussen die op aardgas/biogas rijden.
  • In Amsterdam gaan hybride waterstofbussen rijden. De proef maakt deel uit van een samenwerkingsproject met de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.
  • In de regio Haaglanden zijn de stads- en streekbussen in 2009 op aardgas gaan rijden.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft € 11,4 miljoen beschikbaar gesteld voor deze projecten met schone en zuinige bussen. Het kabinet wil dat in 2020 alle bussen in het openbaar vervoer schoon en zuinig rijden. Dankzij een eerdere subsidieregeling zijn al 1.300 stads- en streekbussen voorzien van een roetfilter.

 

NTG Personenvervoer Informatie

NTG Nieuwsoverzicht Personenvervoer