Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Auto-industrie onzeker over haalbaarheid plannen EU

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Auto-industrie onzeker over haalbaarheid plannen EU
Beleidsmakers in Brussel moeten rekening houden met de onzekerheden waar de auto-industrie mee wordt geconfronteerd. Volgens de Europese branchevereniging ACEA is het goed dat het Europees Parlement met ambitieuze doelstellingen komt om de uitstoot van CO2 te beperken, maar vraagt zich af of deze haalbaar zijn, gelet op de problemen in de leveringsketen, de beperkte beschikbaarheid van materialen voor elektrische auto's en de trage uitrol van laadinfrastructuur.

Het Europees Parlement wil dat er in 2035 geen nieuwe benzine- en dieselauto's meer worden verkocht. Daarover werd woensdag een akkoord bereikt. Nu het Europees Parlement een standpunt heeft ingenomen, kunnen de onderhandelingen met de EU-landen beginnen. Pas als ook die instemmen, kunnen de voorstellen van kracht worden.

De ACEA zegt bij monde van voorzitter Oliver Zipse, tevens topman van BMW, te hebben kennisgenomen van de Europese plannen. Volgens hem moeten de doelen niet in steen gebeiteld staan en moet er tussentijds worden geëvalueerd om te bezien wat haalbaar is en wat niet. "Gezien de onzekerheid die we wereldwijd van dag tot dag ervaren, is langetermijnregelgeving die verder gaat dan dit decennium in dit vroege stadium voorbarig. In plaats daarvan is halverwege een transparante evaluatie nodig om de doelstellingen voor de periode na 2030 vast te stellen", aldus Zipse.

Verder vraagt de ACEA-voorzitter zich af of er de komende jaren wel genoeg grondstoffen beschikbaar zijn voor de productie van elektrische wagens. Daarbij merkt hij op dat veel daarvan van buiten de EU moeten komen. Evengoed werkt de auto-industrie volgens Zipse volledig mee aan de doelstelling van Europa om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.

Door: ANP 

13 oktober '22 (13:01)

Rittenregistratie voor je auto bijhouden? Let op deze regels.

Als jij vaak een hoop kilometers rijdt voor je eigen bedrijf of het bedrijf waar jij werkzaam voor bent met jouw privé auto, dan is de kans groot dat jij al wel eens vaker hebt gehoord van rittenregistratie. Misschien werk jij zelfs al met een rittenregistratie app, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de term een keer voorbij hebt horen komen maar er verder weinig mee hebt gedaan. Dit laatste zou heel erg zonde zijn, aangezien je zelf een hele hoop voordelen kan halen uit de rittenregistratie voor jouw auto. Lees dus zeker verder als je benieuwd bent naar de voordelen die jij er uit kan halen!

18 november '22 ( 9:44)

FNV kondigt acties aan bij PostNL

Medewerkers van PostNL voeren de druk op in het cao-conflict met het bedrijf. Vakbond FNV kondigde vrijdag aan dat post- en pakketmedewerkers actie gaan voeren om hun roep om een betere cao kracht bij te zetten. Stakingen zijn niet uitgesloten. Wanneer de acties gaan plaatsvinden en hoe die eruit zien, wordt in de komende dagen met de FNV-leden besproken.

18 november '22 ( 9:43)

Maleisië staat achter beslissing MH17-verdachten te veroordelen

De Maleisische premier Ismail Sabri Yaakob zegt dat zijn land achter de beslissing van de Nederlandse rechtbank staat om drie MH17-verdachten te veroordelen. Bij de vliegramp kwamen in 2014 ook Maleisiërs om het leven. De Boeing 777 was onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur toen deze uit de lucht werd geschoten.

30 juni '22 (13:05)

Snorfietser met blauw nummerbord moet helm dragen per 1 januari

Vanaf 1 januari volgend jaar wordt het dragen van een helm op scooters met een blauw nummerbord en andere snorfietsen dan echt verplicht. Branchevereniging RAI is blij dat er "eindelijk duidelijkheid" komt: eigenlijk zou vanaf 1 juli dit jaar een plicht komen, maar dat werd uitgesteld.

16 juni '22 (12:33)

Sunweb: Vakantiegangers willen Schiphol mijden

Nederlanders die met het vliegtuig op vakantie gaan, kiezen vaker voor een luchthaven in België of Duitsland. Ook regionale luchthavens zoals Rotterdam, Eindhoven en Maastricht zijn in trek. Reisorganisatie Sunweb merkt dat steeds meer reizigers een vakantie boeken vanaf de luchthavens van onder meer Brussel, Düsseldorf of Keulen-Bonn. Daarmee hopen ze taferelen zoals op Schiphol, waar vaak lange rijen staan, te voorkomen. Ook bij TUI merken ze de onrust onder de vakantieganger en zien ze meer interesse voor een vertrek vanaf regionale luchthavens.

02 juni '22 (10:34)

NS richt deze maand aandacht op machinist en conducteur

Vanaf vrijdag 3 juni is het mogelijk om op Utrecht Centraal rond te reizen in een treinsimulator. De NS wil hiermee het beroep van de machinist en de conducteur in het zonnetje zetten. In het kader van de grote personeelstekorten hoopt het bedrijf hiermee nieuwe mensen te werven. Dit meldt Transport Online.  

02 juni '22 ( 9:39)

Streekvervoer in Friesland en westen van Brabant staakt vrijdag

De acties in het streekvervoer worden uitgebreid naar Friesland en het westen van Noord-Brabant. Vakbond FNV maakte bekend dat op vrijdag wordt gestaakt in Leeuwarden, Dokkum, Heerenveen, Bergen op Zoom en Roosendaal. De acties zijn bedoeld om de roep om betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten.

03 februari '22 ( 9:36)

Shell boekte in 2021 20 miljard dollar winst vanwege de hoge energieprijzen

Op de Europese aandelenbeurzen gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Bank of England. Op het Damrak verwerken beleggers daarnaast de resultaten van de AEX-bedrijven Shell en ING.

01 februari '22 ( 9:16)

Rijkswaterstaat opent Oosterscheldekering in Zeeland weer

Rijkswaterstaat heeft maandagmiddag rond 17.00 uur de Oosterscheldekering in Zeeland weer geopend. De kering was sinds het eind van de maandagochtend gesloten vanwege een combinatie van hoogwater en harde wind door storm Corrie. De Haringvlietsluizen bij Hellevoetsluis en de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan de IJssel gaan in de loop van de avond weer open, aldus de dienst.