Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Shell boekte in 2021 20 miljard dollar winst vanwege de hoge energieprijzen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Shell boekte in 2021 20 miljard dollar winst vanwege de hoge energieprijzen
Op de Europese aandelenbeurzen gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Bank of England. Op het Damrak verwerken beleggers daarnaast de resultaten van de AEX-bedrijven Shell en ING.

ING heeft zijn winst afgelopen jaar bijna verdubbeld. Daarmee ging er bijna net zoveel winst in de boeken als in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. Topman Steven van Rijswijk zei in een verklaring dat er weer meer leningen worden verstrekt. Ook zag de bank in het laatste kwartaal een sterke groei van de inkomsten uit provisies. Dat is volgens de topman een "teken van groeiend vertrouwen in de economie".

Olie- en gasconcern Shell boekte in 2021 een winst van 20,1 miljard dollar, dankzij de hoge energieprijzen, waardoor de winstgevendheid werd gestuwd. Shell leed in 2020 nog een recordverlies van bijna 22 miljard dollar omdat toen de olieprijzen kelderden door de uitbraak van de coronapandemie.

Rente

In het Verenigd Koninkrijk zal de rente naar verwachting opnieuw worden verhoogd om de hard oplopende inflatie aan te pakken. Het zou voor het eerst sinds 2004 zijn dat de Britse centrale bank de rente twee keer op rij opschroeft. De rente in het eurogebied blijft waarschijnlijk ongewijzigd, maar de druk op de ECB om in te grijpen is wel toegenomen na het sterke inflatiecijfer over januari.

De AEX-index op Beursplein koerst af op een vrijwel vlak begin. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine koersuitslagen te openen. Grote Europese bedrijven als farmaceut Roche, chipmaker Infineon en zorgtechnologieconcern Siemens Healthineers, een concurrent van Philips, gaven donderdag een kijkje in de boeken.

Techsector

Tegenvallende vooruitzichten van het Amerikaanse Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zullen mogelijk voor koersdruk zorgen in de techsector. Het aandeel kelderde in de zogeheten nabeurshandel met ruim 20 procent.

Het aandeel IMCD zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van Goldman Sachs gaven de chemicaliëndistributeur een koopadvies. Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro kwam met jaarcijfers. De onderneming ondervond hinder van de sluiting van onder andere de horeca en andere beperkende maatregelen en boekte minder omzet. De winst nam wel toe.

De euro was 1,1292 dollar waard, tegen 1,1299 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 87,78 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 89,10 dollar per vat.

Door: ANP

13 oktober '22 (13:01)

Rittenregistratie voor je auto bijhouden? Let op deze regels.

Als jij vaak een hoop kilometers rijdt voor je eigen bedrijf of het bedrijf waar jij werkzaam voor bent met jouw privé auto, dan is de kans groot dat jij al wel eens vaker hebt gehoord van rittenregistratie. Misschien werk jij zelfs al met een rittenregistratie app, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de term een keer voorbij hebt horen komen maar er verder weinig mee hebt gedaan. Dit laatste zou heel erg zonde zijn, aangezien je zelf een hele hoop voordelen kan halen uit de rittenregistratie voor jouw auto. Lees dus zeker verder als je benieuwd bent naar de voordelen die jij er uit kan halen!

18 november '22 ( 9:44)

FNV kondigt acties aan bij PostNL

Medewerkers van PostNL voeren de druk op in het cao-conflict met het bedrijf. Vakbond FNV kondigde vrijdag aan dat post- en pakketmedewerkers actie gaan voeren om hun roep om een betere cao kracht bij te zetten. Stakingen zijn niet uitgesloten. Wanneer de acties gaan plaatsvinden en hoe die eruit zien, wordt in de komende dagen met de FNV-leden besproken.

18 november '22 ( 9:43)

Maleisië staat achter beslissing MH17-verdachten te veroordelen

De Maleisische premier Ismail Sabri Yaakob zegt dat zijn land achter de beslissing van de Nederlandse rechtbank staat om drie MH17-verdachten te veroordelen. Bij de vliegramp kwamen in 2014 ook Maleisiërs om het leven. De Boeing 777 was onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur toen deze uit de lucht werd geschoten.

30 juni '22 (13:05)

Snorfietser met blauw nummerbord moet helm dragen per 1 januari

Vanaf 1 januari volgend jaar wordt het dragen van een helm op scooters met een blauw nummerbord en andere snorfietsen dan echt verplicht. Branchevereniging RAI is blij dat er "eindelijk duidelijkheid" komt: eigenlijk zou vanaf 1 juli dit jaar een plicht komen, maar dat werd uitgesteld.

16 juni '22 (12:33)

Sunweb: Vakantiegangers willen Schiphol mijden

Nederlanders die met het vliegtuig op vakantie gaan, kiezen vaker voor een luchthaven in België of Duitsland. Ook regionale luchthavens zoals Rotterdam, Eindhoven en Maastricht zijn in trek. Reisorganisatie Sunweb merkt dat steeds meer reizigers een vakantie boeken vanaf de luchthavens van onder meer Brussel, Düsseldorf of Keulen-Bonn. Daarmee hopen ze taferelen zoals op Schiphol, waar vaak lange rijen staan, te voorkomen. Ook bij TUI merken ze de onrust onder de vakantieganger en zien ze meer interesse voor een vertrek vanaf regionale luchthavens.

09 juni '22 ( 9:31)

Auto-industrie onzeker over haalbaarheid plannen EU

Beleidsmakers in Brussel moeten rekening houden met de onzekerheden waar de auto-industrie mee wordt geconfronteerd. Volgens de Europese branchevereniging ACEA is het goed dat het Europees Parlement met ambitieuze doelstellingen komt om de uitstoot van CO2 te beperken, maar vraagt zich af of deze haalbaar zijn, gelet op de problemen in de leveringsketen, de beperkte beschikbaarheid van materialen voor elektrische auto's en de trage uitrol van laadinfrastructuur.

02 juni '22 (10:34)

NS richt deze maand aandacht op machinist en conducteur

Vanaf vrijdag 3 juni is het mogelijk om op Utrecht Centraal rond te reizen in een treinsimulator. De NS wil hiermee het beroep van de machinist en de conducteur in het zonnetje zetten. In het kader van de grote personeelstekorten hoopt het bedrijf hiermee nieuwe mensen te werven. Dit meldt Transport Online.  

02 juni '22 ( 9:39)

Streekvervoer in Friesland en westen van Brabant staakt vrijdag

De acties in het streekvervoer worden uitgebreid naar Friesland en het westen van Noord-Brabant. Vakbond FNV maakte bekend dat op vrijdag wordt gestaakt in Leeuwarden, Dokkum, Heerenveen, Bergen op Zoom en Roosendaal. De acties zijn bedoeld om de roep om betere arbeidsvoorwaarden kracht bij te zetten.

01 februari '22 ( 9:16)

Rijkswaterstaat opent Oosterscheldekering in Zeeland weer

Rijkswaterstaat heeft maandagmiddag rond 17.00 uur de Oosterscheldekering in Zeeland weer geopend. De kering was sinds het eind van de maandagochtend gesloten vanwege een combinatie van hoogwater en harde wind door storm Corrie. De Haringvlietsluizen bij Hellevoetsluis en de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan de IJssel gaan in de loop van de avond weer open, aldus de dienst.