Normal_4346

MÜNCHEN (Novum/AP) - De nettowinst van de Duitse autofabrikant Daimler is in het tweede kwartaal met elf procent gedaald naar anderhalf miljard euro. Volgens Daimler is de winstval eenmalig en wordt die veroorzaakt door investeringen in nieuwe modellen. De autoverkopen stegen namelijk wel, blijkt uit de tweedekwartaalcijfers die het bedrijf woensdag bekendmaakte.

Topman Dieter Zetsche deed speculaties over een winstwaarschuwing daarom af als onzin. Hij kwalificeerde de resultaten zelfs als 'erg goed'. De winst daalde weliswaar, maar de omzet nam inderdaad met tien procent toe naar 28,9 miljard euro. Wel gaf hij toe bezorgd te zijn over de gevolgen van de eurocrisis op zijn bedrijf.

De verkopen in Europa daalden als gevolg van de crisis met vier procent. In Azië verkocht Daimler echter veertien procent meer auto's, en in de Verenigde Staten zelfs 21 procent meer.

Daimler verwacht vanaf het vierde kwartaal veel van zijn nieuwe model in de Mercedes A-klasse. Daarvan zijn al veertigduizend exemplaren besteld. Om aan de verwachte vraag te kunnen blijven voldoen, sloot Daimler dinsdag zelfs een contract met de Finse autofabriek Valmet. De Finnen gaan vanaf volgend jaar het nieuwe type Mercedes produceren.