Normal_4140

AMSTERDAM (Novum) - Vakbond FNV spant een kort geding aan tegen Connexxion om te zorgen dat de vervoerder geen bussen meer inzet die voor gezondheidsklachten zorgen bij de chauffeurs. Volgens de bond is een bepaald model Mercedesbusje de boosdoener.

De bussen zijn onderzocht door het Bureau Beroepsziekten van de FNV. Daaruit blijkt dat de stoel niet voldoende instelbaar is en de vering van de stoel niet in orde. Hierdoor zouden de chauffeurs hoofdpijn krijgen. Ook zou de cabine te krap zijn waardoor de chauffeurs hun benen niet kwijt kunnen.

De chauffeurs geven volgens FNV aan dat ze door elkaar geschud worden in de bus. "In hun rit zitten 188 verkeersdrempels. Om de klap in hun rug op te vangen, houden de chauffeurs zich vast aan het stuur. Daardoor krijgen ze ook last van hun schouders. Door de trillingen krijgen ze ook hoofdpijn."

Connexxion beloofde volgens de FNV eerder dat andere bussen ingezet zouden worden en dat roosters zouden worden aangepast. Dat is nog niet gebeurd. Volgens de FNV hebben vrijwel alle chauffeurs die met deze busjes rijden te maken met problemen. Inmiddels is een aantal chauffeurs langdurig uitgevallen door het rijden in deze busjes.

Connexxion wil niet reageren voordat het kort geding heeft gediend. Mercedes laat in een reactie weten niet bekend te zijn met het probleem dat met de busjes speelt.