Normal_4037

AMSTERDAM (Novum) - Bij de politie is vorig jaar 1225 keer aangifte gedaan van een gestolen vaartuig. Met een daling van 1,6 procent zijn dit iets minder gestolen boten dan het jaar ervoor. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse rapport over vaartuigcriminaliteit van het Korps Landelijke Politiediensten.

Met name makkelijk vervoerbare vaartuigen zoals motorboten, rubberboten, roeiboten en sloepen zijn populair bij dieven. Eigenaren van kajuitmotorboten en kajuitzeiljachten mogen zich gelukkiger prijzen, deze boten worden amper gestolen. Vooral in Friesland, Noord-Holland en Amsterdam en omgeving werden vorig jaar boten ontvreemd.

In totaal werden vorig jaar 334 boten door de politie teruggevonden, in 2010 waren dat er nog 315. Amsterdam bleek een positieve uitschieter. Daar werd bijna veertig procent van de gestolen vaartuigen teruggevonden.

Ook het aantal gestolen buitenboordmotoren nam af. In 2010 waren dat er nog 2152, tegenover 1924 vorig jaar. In Friesland werd het aantal diefstallen van buitenboordmotoren zelfs bijna gehalveerd.

Met acht procent blijft het percentage teruggevonden buitenboordmotoren ver achter bij het perecentage teruggevonden boten. Dat komt met name doordat bij de helft van de gestolen motoren het serienummer ontbreekt, wat de zoektocht van de politie bemoeilijkt.