Reizigersvereniging Rover wil af van ‘tarievenchaos’ in openbaar vervoer

In een recent rapport pleit reizigersvereniging Rover voor meer tariefsamenhang binnen het openbaar vervoer. Momenteel is het tarievenstelsel erg gefragmenteerd: voor dezelfde reis betaal je verschillende tarieven als je met bus, trein, tram of metro reist, of onderweg overstapt. Als een reiziger met meer dan één vervoerder reist, moet hij of zij vaak extra betalen. Er moet een einde komen aan deze ‘tarievenchaos’, zo meldt Rover.

Rover wil dat een reiziger altijd voor de snelste reis moet kunnen kiezen zonder extra te hoeven betalen als die reis een overstap naar een andere vervoerder omvat. Momenteel lopen de prijzen nogal uiteen: wie van Delft naar Den Haag Laan van NOI wil reizen met de trein betaalt 2,80 euro. Wie tijdens de reis overstapt van bus op trein betaalt meer dan 4 euro voor feitelijk dezelfde reis. Nog een voorbeeld: iemand die elke dag met een abonnement van Nijmegen Dukenburg naar Arnhem Velperpoort reist is voor de bus 87 euro per maand kwijt, maar voor de trein meer dan 129 euro. Iemand die een deel van deze reis met de bus gaat en een deel met de trein betaalt nog meer.

Aanbevelingen voor tariefsamenhang

Volgens Rover zijn deze prijsverschillen onlogisch en moet er meer samenhang zijn in de tarieven. In een rapport doet de vereniging enkele aanbevelingen voor tariefintegratie, bijvoorbeeld dat het minimumtarief van NS verlaagd moet worden tot het tarief van bus en metro. Daarnaast wil Rover graag dat dezelfde abonnementen geldig worden voor zowel bus, tram, metro én trein.

Het volledige rapport van Rover is hier te lezen.

Door: Nationale Transportgids