Storm Ciara: dit gebeurde er allemaal in Nederland

Gisteren heeft de zware storm Ciara huisgehouden in Europa. Ook Nederland was de klos, en de storm heeft flink wat schade aangericht. Op zaterdag werd al code oranje afgekondigd voor de volgende dag, maar met windkracht 11 was de storm nog zwaarder dan verwacht. Het had heel wat invloed op het verkeer in het land. Dit meldt ANP.

In de loop van de dag nam de wind in sterkte toe. Ciara was even voor 19.00 uur aan de kust op het hoogtepunt, met zeer zware windstoten van meer dan 120 kilometer per uur. De ANWB riep in de middag weggebruikers op niet de weg op te gaan als het niet echt hoefde. Ook hield de harde wind meer dan 250 vluchten van en naar Schiphol aan de grond, met name naar Groot-Brittannië.

Treinen

ProRail en NS besloten zaterdag dat de treinen zondag in principe volgens de geplande dienstregeling rijden. Mede omdat er op zondag altijd minder treinen rijden, werd er geen stormdienstregeling ingesteld. De storm zorgde echter wel voor veel schade door omgevallen bomen en defecte bovenleiding. Dit leverde veel hinder en vertraging op.

Hogesnelheidstrein

Nederlandse treinreizigers die zondagavond met de Thalys vanuit Parijs op weg waren naar Amsterdam zijn niet verder gekomen dan Brussel. De treinen hadden volgens een woordvoerder als gevolg van storm Ciara dermate veel vertraging opgelopen dat doorreizen geen optie meer was.

Veerdiensten

Verscheidene veerdiensten werden uit de vaart gehaald. Tussen Texel en Den Helder voeren de hele middag geen veerboten en alle afvaarten van en naar Vlieland en Terschelling kwamen ook te vervallen. Ook de veerboot tussen IJmuiden en Newcastle voer niet. Deze blijft ook op maandag nog aan de kant.

Hoogwaterkering en binnenvaart

Rijkswaterstaat sloot de hoogwaterkering bij Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal en sluit niet uit dat vandaag de Oosterscheldekering en de IJsselkering ook gesloten worden vanwege storm en springtij. De binnenvaart moet rekening houden met stremmingen door het sluiten van bruggen en sluizen, aldus Rijkswaterstaat. Schepen kunnen de gesloten hoogwaterkering in het Amsterdam-Rijnkanaal passeren via de naastgelegen Prinses Marijkesluis.

Niet thuisbezorgd

Mensen die er zelf niet op uit wilden voor een maaltijd vingen bij meerdere bezorgservices bot: zowel Thuisbezorgd als Deliveroo en Domino's hielden uit veiligheidsoverwegingen bezorgers binnen.

Door: Nationale Transportgids