Beginnende automobilisten kregen in 2019 recordaantal strafpunten

In 2019 werd er een recordaantal strafpunten uitgedeeld aan beginnende automobilisten. Als een beginnend automobilist twee strafpunten krijgt moet hij of zij opnieuw een rijexamen afleggen bij het CBR. Afgelopen jaar werden er 6.169 strafpunten uitgedeeld, terwijl dat er twee jaar eerder, in 2017 nog 4.432 waren. Dit meldt BNR naar aanleiding van cijfers van het Openbaar Ministerie.

Als beginnende automobilist kun je een strafpunt op je rijbewijs krijgen bij de volgende verkeersovertredingen: meer dan 30 kilometer boven de toegestane snelheid rijden, bumperkleven, vertonen van gevaarlijk rijgedrag, veroorzaken van schade en het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolgd of zwaar letsel.

Stijging aantal strafpunten moeilijk te verklaren

Het is niet helemaal duidelijk waar de stijging vandaan komt. Het OM meldde aan BNR dat er niet gezegd kan worden dat beginnende automobilisten vaker fouten maken of roekelozer zijn geworden. Volgens het OM is het aantal staandehoudingen licht gestegen. CDA-Kamerlid Wytske Postma zegt echter het volgende: “We zien een toename in het aantal punten, maar als we naar de cijfers kijken zien we dat handhaving en staandehouding met een factor vijf achteruit gegaan is.” Ze pleit voor een strengere aanpak van roekeloze beginnende bestuurders. Ook vindt ze dat de pakkans omhoog moet. Volgens verkeersrechtadvocaat Bert Kabel kan de stijging ook deels worden verklaard door het feit dat politieagenten steeds beter op de hoogte zijn van het puntensysteem.

Door: Nationale Transportgids