A12 tussen Westervoort en Duitse grens krijgt jaar eerder extra rijstroken

Weggebruikers in Gelderland krijgen een jaar eerder dan gepland extra rijstroken op de snelweg A12 tot hun beschikking. Vanaf eind 2021 wordt op het traject tussen Westervoort en knooppunt Oud-Dijk in beide richtingen een extra voorlopige rijstrook opengesteld. Dit meldt Rijkswaterstaat.

De verbreding van de snelweg A12 zal eind 2023 klaar zijn: een jaar voor de oplevering van het gehele grote wegproject ViA15. Bij dit project wordt een nieuwe stuk snelweg aangelegd tussen de snelweg A15 bij Bemmel en de A12 bij Duiven/Zevenaar en krijgen de A15 en de A12 extra rijstroken. Dat blijkt uit de eerste globale planning van het aannemersconsortium GelreGroen, dat in opdracht van Rijkswaterstaat de A15 gaat doortrekken en de bestaande A12 en A15 gaat verbreden.

Fileaanpak snelweg A12

Met de versnelde verbreding van de A12 wordt gehoor gegeven aan de wensen in de Liemers en Achterhoek. De regio wil graag dat de fileproblemen op de A12 snel worden aangepakt. De aannemerscombinatie wil daarnaast ook eind volgend jaar een voorlopige aansluiting Zevenaar-Oost op de A12 openstellen voor het verkeer. Eind 2024 wil GelreGroen het gehele wegproject hebben afgerond.

Start werkzaamheden A12

GelreGroen start naar verwachting eind 2020 met de daadwerkelijke uitvoering. Daarvoor is de aannemer bezig met voorbereidend werk, zoals het ontwerpproces, het onderzoeken van de bodem, het opzetten van haar organisatie, maken van planningen, inkoop en het aanvragen van vergunningen. Rijkswaterstaat is begonnen met voorbereidende werkzaamheden, zodat het aannemersconsortium na een positieve uitspraak van de Raad van State over de beroepen op het tracébesluit snel aan de slag kan.

Voor meer informatie over het wegproject ViA15, zie de website van Rijkswaterstaat.

Door: Nationale Transportgids