Snelle treinreis naar Londen mogelijk door nieuw vierlandenverdrag

De Eurostar, de snelle trein van Amsterdam naar Londen, hoeft binnenkort niet langer een uur stil te staan in Brussel voor paspoortcontroles van de passagiers. Dat wordt mogelijk gemaakt met een verdrag tussen Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dit meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Door de internationale afspraken kunnen de grenscontroles voortaan voor het instappen in Nederland al plaatsvinden in plaats van onderweg. Gisteren werd bekend dat de rechtstreekse Eurostar vanaf 30 april gaat rijden en dat deze iets meer dan vier uur over de reis zal doen.

Treinreizen aantrekkelijker maken

Staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) is blij met de nieuwe afspraken: “Dankzij het vierlandenverdrag en de bilaterale afspraken met het Verenigd Koninkrijk kunnen we de grenzen goed blijven bewaken, en maken we tegelijkertijd treinreizen aantrekkelijker.”

Ook voor minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zijn de afspraken winst: “De rechtstreekse verbinding maakt de treinreis naar Londen makkelijker en vooral sneller. Controles in Brussel zijn straks niet meer nodig, dat scheelt reizigers al snel een uur reistijd. Zo wordt de trein echt een volwaardig alternatief voor het vliegtuig.”

Twee treinen per dag

Beide bewindspersonen zwaaiden dinsdagochtend op het centraal station in Amsterdam de eerste trein uit, die niet hoeft te stoppen voor een grenscontrole. Eurostar wil binnenkort twee treinen per dag laten rijden zonder tussenstop voor de grenscontrole.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat