CDA: namaken kentekenplaat moet gelijk komen te staan aan diefstal

Volgens CDA-Kamerlid Wytske Postma moet het kabinet actie ondernemen tegen het namaken van kentekenplaten. Er worden namelijk niet alleen steeds meer kentekenplaten gestolen; ze worden ook vaker nagemaakt, soms met auto en al. Hier moet strenger tegen opgetreden worden, aldus Postma. Dit meldt de NOS.

In 2019 heeft de Nationale Politie 360 ‘duplo-voertuigen’ aangehouden. Ed Kraszewski van de politie zegt hierover: “Dan moet je denken aan auto’s die niet alleen een bestaand kenteken voeren maar er ook nog eens hetzelfde uitzien. Zelfde kleur, zelfde merk, zelfde type.” Deze auto’s worden vaak gebruikt voor criminele doeleinden zoals plofkraken, liquidaties, mensenhandel of het vervoeren van verboden middelen en grote geldbedragen.

Kentekenfraude

Momenteel is het voor criminelen uiterst eenvoudig om kentekenfraude te plegen: ze stelen een auto, zoeken online naar een vergelijkbare auto en laten daar dan de kentekenplaat van namaken. Hier werd bijvoorbeeld ook gebruik van gemaakt bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Postma wil dat de minister ingrijpt: “Ik wil dupliceren in de wet gelijkstellen aan diefstal. Je kenteken is het paspoort van je auto, zo zorgvuldig moeten we daar als overheid ook mee omgaan.”

Door: Nationale Transportgids