ProRail komt eind 2021 met plan om spoor klimaatbestendig te maken

Minister van Nieuwenhuizen heeft aangegeven dat spoorbeheerder ProRail eind 2021 met een definitief advies zal komen over het klimaatbestendig maken van het spoor. Door de klimaatverandering krijgt Nederland vaker te maken met extreem weer, en hier zullen aanpassingen voor gedaan moeten worden. Dit meldt SpoorPro.

Eerder deze maand publiceerde Trouw een artikel waarin spoorexperts Onno Hazelaar en Stefan Jak aan de bel trokken over het effect dat extreem weer op het Nederlandse spoor kan hebben. Naar aanleiding hiervan stelde VVD-kamerlid Rutger Schonis Kamervragen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Maatregelen

De minister erkent dat de extremere weersomstandigheden die de klimaatverandering met zich meebrengt problemen veroorzaken voor het spoor, en dat dit vraagt om maatregelen. Ze kan echter nog niets zeggen over “mogelijke effecten, risico’s en kosten” omdat ze wacht op het advies van ProRail in deze kwestie. “In haar beheerplan voor 2020 en 2021 heeft ProRail toegezegd de effecten van de klimaatveranderingen en met name het optreden van extreme weersomstandigheden en de risico’s voor het spoornetwerk te onderzoeken en mij daarover te adviseren”, legt ze uit.

Eind 2021 hoopt ProRail een definitief advies uit te kunnen brengen over mogelijke maatregelen om de effecten van de klimaatverandering en de extreme weersomstandigheden op het spoor het hoofd te kunnen bieden. Deze maatregelen zijn nodig omdat weersomstandigheden zoals hevige regen of extreme hitte en droogte voor veel schade aan het spoor kunnen zorgen.

Door: Nationale Transportgids