‘Onafhankelijk onderzoek’ snelle trein naar Duitsland beïnvloed door provincie

Op 5 februari vindt er in Overijssel een ingelaste vergadering van de Provinciale Staten plaats. Onderwerp van deze vergadering is het nieuws dat er door de provincie invloed is uitgeoefend op een onafhankelijk onderzoek naar een snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn. Dit meldt Tubantia.

Uit documenten die Reporter Radio in handen heeft gekregen blijkt dat de provincie Overijssel het ‘onafhankelijke’ onderzoek naar de snellere treinverbinding zodanig heeft beïnvloed dat varianten waarin de trein niet meer in Bad Bentheim en Rheine zou stoppen niet onderzocht zijn. De provincie werd onder druk gezet door deze Duitse grensplaatsen, want die willen absoluut hun plek op het internationale treintraject behouden. De provincie Overijssel bezweek onder de druk en droeg onderzoeksbureau Goudappel Coffeng op om de effecten van het schrappen van de Duitse stations niet te onderzoeken.

Bad Bentheim

Het onderzoeksrapport van Goudappel Coffeng verscheen in 2017, en het valt op dat de stations Bad Bentheim en Rheine in geen enkel scenario geschrapt zijn. Een onderzoeker van Goudappel Coffeng geeft nu aan dat het schrappen van die stations niet onderzocht mocht worden: “De meest voor de hand liggende manier om de snelheid te verhogen, is stations overslaan. Maar Bad Bentheim heeft op dat moment gezegd: wij betalen deze studie deels, je mag dat niet onderzoeken.”

Verantwoording

De Provinciale Staten eisen nu opheldering van gedeputeerde Bert Boerman. Tijdens de vergadering op 5 februari zal hij verantwoording af moeten leggen over het ‘onafhankelijke’ onderzoek.

Door: Nationale Transportgids