Snellere treinverbinding met Noorden mag niet ten koste gaan van Flevoland

De Gedeputeerde Staten van Flevoland willen niet dat een eventuele snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Groningen ten koste zal gaan van het openbaar vervoer in de provincie Flevoland. Ze vrezen dat de verbinding stations in de provincie over zal slaan, en dat is ongewenst, schrijven ze in een brief aan de Provinciale Staten. Dit meldt Omroep Flevoland.

Een snellere verbinding tussen Amsterdam en het Noorden is al langer een punt van discussie tussen meerdere partijen. Er is nog lang niet besloten dat er daadwerkelijk een snellere treinverbinding tussen Groningen en Amsterdam gaat komen, maar er is al wel onderzoek naar gedaan. Uit een rapport van de NS en ProRail blijkt dat een snellere verbinding tussen Amsterdam en het Noorden mogelijk is via bestaand spoor. De treinreis zou dan een half uur sneller afgelegd kunnen worden, maar om dat voor elkaar te krijgen moeten er wel een aantal stations overgeslagen worden. Het rapport spreekt over één stop in Almere of überhaupt geen stop in de Flevoland.

Ongewenst

De Gedeputeerde Staten vindt dit geen goede optie, en al helemaal niet als de verbinding ten koste zou gaan van het aantal treinen dat op dit moment rijdt en stopt in Lelystad en Almere. De uitkomsten van het rapport worden verder onderzocht voordat er stappen genomen zullen worden. Bij dit onderzoek is de provincie Flevoland ook betrokken.

Door: Nationale Transportgids