Normal_eurostar__trein__bron_ns_

Vanaf 18 mei 2020 gaat er een vierde dagelijkse Eurostar-trein rijden tussen Amsterdam en London St. Pancras. Afgelopen jaar meldde de NS nog dat de vierde dagelijkse trein pas vanaf 13 december zou gaan rijden, maar het plan is nu om dit ruim een half jaar te vervroegen. Dit meldt OVPro.

De nieuwe trein heeft 900 stoelen en zal één keer per dag in beide richtingen rijden. De NS hoopt dat deze extra Eurostar al vanaf mei rechtstreeks van Amsterdam naar Londen kan doorrijden zonder in Brussel te hoeven stoppen voor de verplichte paspoortcontrole. Dit hangt af van een verdrag tussen Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België, waar nog op gewacht wordt. Het verdrag zou eigenlijk al in december geregeld zijn, maar dit werd uitgesteld tot maart. De NS hoopt dat het snel voor elkaar is: “Hoe sneller, hoe beter. Wij willen, net als onze reizigers, graag dat we in vier uur naar Londen kunnen rijden.”

Succes van de Eurostar

Sinds begin 2018 rijden er dagelijks Eurostar-treinen tussen Amsterdam en Londen. In 2019 kwam er een derde trein bij vanwege de toegenomen vraag en nu zijn er dus plannen voor trein nummer vier, en een vijfde trein in 2021. NS-directeur Heike Luiten legt uit dat de internationale treinen een belangrijk onderdeel zijn van het verduurzamen van mobiliteit: “Een treinreiziger tussen Amsterdam en Londen stoot 80 procent minder CO2 uit dan iemand die gaat vliegen.” Nu hebben mensen de keuze tussen vliegen of de trein nemen. Met de rechtstreekse trein wordt dit nog aantrekkelijker.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: NS