Miljardenboetes voor autofabrikanten als gemiddelde uitstoot verkochte auto's niet daalt

Vanwege nieuwe Europese regelgeving dreigen veel autofabrikanten miljarden euro’s aan boetes te moeten betalen aan het einde van het jaar. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s die worden verkocht binnen de Europese Unie is te hoog volgens de nieuwe regels, en dat moet snel veranderen, ook in Nederland. Dit meldt de NOS.

Vanaf 2020 moeten Europese autofabrikanten zich aan strengere regels houden: de gemiddelde uitstoot van nieuwe auto’s mag maximaal 95 gram per kilometer zijn. Valt de uitstoot hoger uit, dan krijgen de fabrikanten boetes, en dit geldt voor bijna alle grote merken – alleen Tesla heeft niets te vrezen. In Nederland was de gemiddelde uitstoot afgelopen jaar 101 gram per kilometer. Dit gemiddelde zal in 2020 omlaag gebracht moeten worden.

Financiële prikkels

Om dit voor elkaar te krijgen zullen autofabrikanten samen moeten werken met autoverkopers. De verkopers krijgen dit jaar de opdracht om schonere auto’s te verkopen en om dat te stimuleren zullen ze “financiële prikkels” van de fabrikant krijgen. “De dealer krijgt een CO2-doelstelling opgelegd en moet zorgen dat hij die aan het eind van het jaar gehaald heeft. Haalt hij die doelstelling niet, dan krijgt hij minder marge”, aldus Eric Tak, voorzitter van PSA Nederland. Tak wil niets kwijt over de verschillen in beloning voor autoverkopers, maar geeft wel aan dat het niet om extreme bedragen gaat: “Het is niet dat je erdoor failliet gaat.”

Door: Nationale Transportgids