Normal_mobiele_telefoon__smartphone__auto

Het is bij wet verboden om als automobilist een telefoon vast te houden, wat dus betekent dat je op die manier geen appjes mag sturen achter het stuur. Dit is levensgevaarlijk, zo weten we allemaal. Nu blijkt uit onderzoek dat appen terwijl de telefoon in de houder zit net zo gevaarlijk is. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat het voor de verkeersveiligheid geen verschil maakt of iemand appt met de telefoon in de hand of in de houder. In beide gevallen leidt het appen ertoe dat een automobilist meer slingert met de auto en de snelheid niet constant houdt. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Telefoon in de houder

Momenteel is het appen via een telefoon in de houder niet verboden, aangezien simpelweg het bedienen van een telefoon in de houder is toegestaan. Volgens het SWOV is het appen op een telefoon in de houder “ongewenst” voor de verkeersveiligheid: “Enkel een verbod op het vasthouden van een telefoon geeft dan ook een verkeerd signaal naar de weggebruikers; ten onrechte zou men hierbij kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder wél veilig is.”

Appverbod achter het stuur?

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) en minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is het ingewikkeld om het appgedrag achter het stuur aan banden te leggen. “Het is levensgevaarlijk om te appen achter het stuur, ook met je telefoon in een houder. Maar een mobiele telefoon mag wél gebruikt worden om te navigeren”, aldus de minister. Dit maakt het lastig om een eventueel verbod op appen te handhaven. Hoe kan van een afstandje worden vastgesteld of iemand de navigatie bedient of aan het appen is? Volgens VVN is de motivatie van mensen zelf om niet hun smartphone te gebruiken in het verkeer het belangrijkst om het gebruik te doen dalen.

Hoewel het vooralsnog niet voor de hand liggend is dat er een totaal appverbod komt, is het al wel wettelijk verboden voor weggebruikers om een gevaar op de weg te veroorzaken. Daardoor kan de politie gevaarlijk telefoongebruik, ook in de houder, al wel aanpakken.

Door: Nationale Transportgids