Normal_vrachtverkeer__auto_s_snelweg

In 2019 is de filezwaarte (lengte x duur van de file) wederom flink toegenomen. Er stonden gedurende het afgelopen jaar 17 procent meer files op de Nederlandse wegen, en niet alleen tijdens de spitsuren; overdag stonden er ook meer files door het hele land. Dit meldt de ANWB.

De ANWB heeft gedurende het hele jaar op alle A- en N-wegen de filezwaarte gemeten en kwam tot de conclusie dat deze flink is toegenomen, ondanks het feit dat het wegennet in de afgelopen jaren fors is uitgebreid. De uitgebreide infrastructuur blijkt het toenemende aantal auto’s en vrachtwagens op de weg niet aan te kunnen. In 2018 steeg de filezwaarte ook al met 20 procent.

Verkeersaanbod

De filezwaarte tijdens de ochtendspits is met 16 procent toegenomen en die tijdens de avondspits met 14 procent. De explosieve toename zit hem echter in de filezwaarte gedurende de dag: die is met 40 procent toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Volgens de ANWB toont dit aan dat het verkeersaanbod hard groeit.

Weer

Ook de weersomstandigheden hebben invloed gehad op het aantal files en de lengte daarvan. De drukste dag op de Nederlandse wegen was dinsdag 22 januari, toen in het oosten van het land sneeuwval en gladheid tot veel hinder leidden. Maar ook in oktober en november zorgde het weer voor een hoop overlast: de regen leidde toen een paar keer tot erg drukke spitsen.

Door: Nationale Transportgids