Normal_autoband__band__winterband__vierseizoenenband

Het seizoen voor winterbanden is weer begonnen en dat brengt elk jaar dezelfde vraag met zich mee: zijn winterbanden echt nodig? Veel mensen twijfelen over welke banden ze het beste kunnen gebruiken. Naast de winter- en de zomerbanden kun je ook nog kiezen voor de vierseizoenenbanden, ook wel all seasonbanden. Maar wat is nou de beste keuze?

Zomer en winter

Het verschil tussen zomer- en winterbanden zit hem met name in het profiel en de rubbersamenstelling van de band. Die twee factoren hebben allebei invloed op de remweg en de rolweerstand van de banden. Als de temperatuur onder de 7 graden komt bieden winterbanden meer grip op de weg, aldus de ANWB. Dat geldt voor zowel een besneeuwd als een nat wegdek. Dat laatste maken we in Nederland natuurlijk vaak mee. Winterbanden zijn wel echt alleen in de winter geschikt; in de zomer wordt het rubber van de winterband te zacht, waardoor de band minder grip heeft. Daarom moet je nooit de hele zomer op winterbanden door blijven rijden.

Vier seizoenen

Vierseizoenenbanden zijn, zoals de naam al aangeeft, bedoeld om het hele jaar op rond te blijven rijden. De profielopbouw en de rubbersamenstelling zorgen ervoor dat de vierseizoenenband zich makkelijk aan de temperatuur en de omstandigheden van het wegdek aanpast. Het zit precies tussen de zomer- en de winterband in.

Wat is beter?

Welke band geschikter is hangt helemaal af van de manier waarop de auto gebruikt wordt. Vierseizoenenbanden zijn in feite een compromis tussen zomer- en winterbanden, en dat betekent dat ze voor beide seizoenen net niet zo optimaal zijn als de zomer- en winterbanden zelf. Het grote voordeel is dat je bij vierseizoenenbanden niet twee keer per jaar je banden hoeft te verwisselen. En voor mensen die weinig kilometers maken, netjes rijden en alleen binnen Nederland rijden zijn vierseizoenenbanden een prima keuze.

Het advies is anders voor mensen die hun auto veel gebruiken en er ook in het buitenland mee rijden. In Nederland hoeven automobilisten in de winter niet per se winterbanden te gebruiken, maar in veel andere landen is het wel verplicht, zoals in Duitsland. Bovendien is het in gebieden waar veel sneeuw ligt simpelweg veel verstandiger om winterbanden onder de auto te hebben. Voor wie jaarlijks op wintersport gaat zijn winterbanden dus zeker noodzakelijk.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: ANWB, Kwik-Fit