Normal_luchtverkeersleiding__luchtverkeer__verkeerstoren__vliegveld

Sinds vanochtend heeft Lelystad Airport een eigen luchtverkeersleiding. Dit betekent dat geen enkel vliegtuig nu meer op het vliegveld mag landen of stijgen zonder toestemming van een luchtverkeersleider. Een nieuw team van dertien luchtverkeersleiders en elf assistenten neemt de vluchten nu voor zijn rekening. Dit meldt de NOS.

Het vliegveld is nog niet open voor vakantievluchten, maar om alvast te wennen aan de toekomstige situatie gaat het team al wel aan de slag.

In september stemde de Europese Commissie in met het plan om een deel van de vakantievluchten van Schiphol naar Lelystad Airport te verplaatsen. Het plan was om het vliegveld bij Lelystad in 2020 te openen voor vakantieverkeer, maar dit gaat niet lukken aangezien de Tweede Kamer het plan nog moet bekijken.

Kleine luchtvaart

De nieuwe verkeersleiding brengt een grote verandering met zich mee voor de kleine luchtvaart. "Tot vandaag moesten ze zelf door het raam naar buiten kijken om de afstand tot andere toestellen te bepalen", vertelt Jurgen van Avermaete van de Luchtverkeersleiding Nederland. Dat is vanaf nu verleden tijd; de verkeersleiding bepaalt nu waar er gestart of geland mag worden. Kleine luchtvaartbedrijven zijn hier niet blij mee. Zij vrezen dat het voor hen zal leiden tot minder vrijheid om te vliegen.

Door: Nationale Transportgids