Normal_man_in_auto__verkeer__rijden

Er wordt veel minder hard gereden in Nederland dan iedereen denkt, blijkt uit een analyse van Flitsmeister. Slechts zes procent van alle gereden kilometers met de auto wordt met een snelheid van 130 kilometer per uur gereden. Dit leidt tot de vraag hoeveel impact een verlaging van de maximumsnelheid daadwerkelijk zou hebben op de stikstofuitstoot. Dit meldt BNR.

Voor hun analyse van het Nederlandse rijgedrag keek Flitsmeister naar de 650 miljoen kilometer die in een periode van vier weken werden gereden. Daaruit blijkt dat maar in zes procent van de gevallen 130 kilometer per uur wordt gereden. Volgens de cijfers van Flitsmeister betekent dit dat een verlaging van de snelheid naar 100 kilometer per uur weinig zal doen voor de stikstofuitstoot. De uitstoot zou hiermee maar verlaagd worden met 0,34 procent.

Hoogleraar Integrale Stikstofanalyse Wim de Vries zegt dat deze berekening niet helemaal klopt. Hij geeft aan dat de verlaging van de snelheid wel degelijk effect heeft en dat er in het rapport Remkes rekening is gehouden met het feit dat er verschillende snelheden worden gereden. Het is geen structurele oplossing, zegt hij, maar het kan op de korte termijn wel helpen.

Door: Nationale Transportgids