Normal_fietsen_amsterdam

Afgelopen jaar is het aantal fietsers dat na een ongeluk met ernstige verwondingen op de spoedeisende hulp terecht kwam weer gestegen. Sinds 2009 is dit aantal gestegen met 31 procent. Dit meldt de NOS.

Expertisecentrum VeiligheidNL meldt dat vorig jaar 46.800 fietsers op de spoedeisende hulp belandden vanwege een verkeersongeluk. Als het om ernstig letsel gaat zijn het vooral ouderen die de klos zijn, maar ook jongeren melden zich vaak bij het ziekenhuis. Dit komt doordat jongeren vaak iets roekelozer zijn op de fiets; ze nemen meer risico en zijn vaker afgeleid. Mensen op een elektrische fiets zijn vaker betrokken bij verkeersongelukken. Dit komt niet alleen doordat ze sneller rijden maar ook omdat het vaak ouderen zijn die elektrisch fietsen.

Vergrijzing

VeiligheidNL denkt dat het aantal ernstige verkeersongelukken met fietsers de komende jaren blijft stijgen en zegt dat dit vooral te maken heeft met de vergrijzing van Nederland. Om dit soort ongelukken zo veel mogelijk te kunnen voorkomen pleit VeiligheidNL voor het verbeteren van de fiets-infrastructuur en informatiecampagnes voor ouderen.

Door: Nationale Transportgids