Normal_waalbrug

Automobilisten motiveren om tijdens de spits vaker te kiezen voor een duurzaam alternatief is voor de bereikbaarheid van Nijmegen van groot belang, en zeker tijdens de renovatie van de Waalbrug. Rob Remie, projectmanager SLIMSpitsen van gemeente Nijmegen, hoopt dat ook na de renovatie automobilisten blijven kiezen voor een andere manier van reizen. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Spits mijden

"Het is fijn dat door de renovatie de Waalbrug ook in de toekomst hét gezicht van de stad blijft", zegt Remie. Dit is tevens een van de redenen dat de gemeente Nijmegen het project SLIMspitsen is gestart. Het idee? Minder automobilisten tijdens de spits over de brug en, nog beter, meer automobilisten die de spits vermijden en kiezen voor duurzame alternatieven. Denk aan de fiets, reizen buiten de spits of een dagje thuiswerken.

Sparen voor je wijk

Wat kunnen mensen zoal doen in het project SLIMspitsen? Remie: "Met de app TimesUpp motiveren we mensen de Waalbrug en De Oversteek te vermijden tijdens de spitsuren. Naast het besparen van tijd, spaar je met de app voor credits als je de spits vermijdt. Deze kun je verzilveren voor cadeaus, ov-tegoed of een donatie aan een goed doel. Lijkt het je leuker om te sparen voor je hele wijk? Dat kan ook met onze SLIMspitsen-wijkprojecten. Wijkpunten zet je, naast je persoonlijke credits, per wijk in voor een mobiliteitsgericht wijkdoel. Bijvoorbeeld het plaatsen van handige fietsrekken."

Meer dan 4.000 deelnemers

De resultaten van SLIMSpitsen zijn tot nu toe veelbelovend. Remie: "We hebben inmiddels meer dan 4.000 deelnemers. Inwoners van Nijmegen en omstreken omarmen het project dan ook zeker. Toch zien we het aantal inschrijvingen graag nog verder toenemen. Er zijn bijvoorbeeld deelnemers die inmiddels niet meer in Nijmegen wonen, maar er komen ook telkens weer nieuwe inwoners bij die over de Waalbrug rijden. Of er zijn mensen die helaas toch weer de auto instappen tijdens de spits. Zo blijven die cijfers voortdurend fluctueren. Met meer inschrijvers blijft de Waalbrug tijdens en hopelijk ook nog na de renovatie verzekerd van minder automobilisten."

Door: Nationale Transportgids