Normal_tanken

Vanwege een Europese maatregel zijn veel tankstations vanaf vandaag verplicht om E10-benzine te verkopen in plaats van Euro 95. E10 bevat tot 10 procent duurzame bio-ethanol waardoor auto’s die op deze brandstof rijden ongeveer 2 procent minder CO2 uitstoten. Voor veel auto's zal dit verder geen gevolgen hebben, maar er zijn een aantal auto-eigenaren die wel even op moeten letten. Dit meldt de NOS.

De Europese Unie heeft deze maatregel ingesteld om er voor te zorgen dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Daarom moet de brandstof voor auto's niet langer alleen uit benzine bestaan, maar ook uit een deel bio-ethanol. Dit wordt gewonnen uit maïs en suikerriet.

Problemen

De meeste auto's kunnen gewoon overstappen van Euro 95 op E10. Er zijn echter een aantal auto’s waarbij E10 problemen zou kunnen veroorzaken, zo legt Bert de Boer van de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs uit. Er zijn in ieder geval 300.000 oldtimers en tienduizenden oude motoren die niet kunnen overstappen op E10. Daarnaast zijn ook sommige autotypes van na 2000 de klos. "Rubbers en leidingen kunnen poreus worden", zegt De Boer. "Daardoor kunnen lekken ontstaan."

Alternatieven

Dit roept twee vragen op: welke auto's kunnen niet op E10 rijden en welke brandstof kunnen die auto's dan wel gebruiken?

Automobilisten die zich afvragen of hun auto wel geschikt is voor E10 kunnen dit checken op www.e10check.nl. Als een auto niet op E10 kan rijden zijn er een aantal alternatieven. Ten eerste kunnen eigenaren overstappen op de duurdere premiumbenzine Euro 98. Een andere optie is goed zoeken naar tankstations die nog wel Euro 95 verkopen, maar dit zal niet makkelijk worden. Overstappen op E10 is verplicht voor tankstations met twee of meer pompen. De kleine pomp met maar één product hoeft nog niet verplicht over te stappen.

Door: Nationale Transportgids