Normal_man_in_auto

Waterstof is regelmatig in het nieuws, bijvoorbeeld als er nieuwe plannen zijn voor fabrieken of tankstations. Waterstof is een emissievrije brandstof en is dus net als elektrisch rijden een manier om te verduurzamen. Toch blijft waterstof-rijden achter ten opzichte van elektrisch rijden. Hoe komt dat? 

Wat is waterstof?

Waterstof komt voor in 70 procent van alle materie in het universum. Het is overal en kan daarom ook overal gewonnen worden. Als pure substantie is het extreem licht, reukloos, onzichtbaar en niet-giftig. Maar dit pure gas komt niet voor in de natuur, wat betekent dat het gewonnen moet worden. Dit kan op verschillende manieren, zoals met behulp van stoom en vergassing. In Europa is elektrolyse de meest gebruikelijke methode: elektriciteit wordt door water gevoerd waardoor waterstof als gas vrijkomt.

Duurzaam

Door middel van een brandstofcel kan waterstof elektriciteit opwekken. Een brandstofcelauto is dus in feite ook een elektrische auto. Het is een duurzame manier van rijden en Toyota noemt waterstofauto's zelfs "de nieuwe generatie van elektrisch aangedreven auto's". Toch verschillen de meningen over de toekomst van waterstof-rijden en is het nog niet zo alom tegenwoordig als 'gewone' elektrische auto's.

Toekomst

Het is vooralsnog onduidelijk hoe de toekomst van waterstof eruit gaat zien. Sommige deskundigen zeggen dat waterstof niet erg relevant is voor de mobiliteitssector aangezien het drie keer zoveel duurzame energie kost als elektrisch rijden. Anderen zeggen dat waterstof serieuzer genomen moet worden omdat een waterstofcel groener te produceren is dan een batterij. Waar de meesten het over eens zijn is dat het veel geld kost, zowel qua logistieke aanpassingen als het winnen van waterstof zelf.

Waterstof in Nederland

Als je op waterstof rijdt moet je natuurlijk ook waterstof tanken. Momenteel zijn er vijf waterstoftankstations in Nederland, allen in het zuiden, maar er zijn plannen voor nog een flink aantal meer stations, onder andere in Amsterdam, Breda, Pesse, Rotterdam Airport, Utrecht en Groningen. De ontwikkelingen gaan hard door en er worden veel investeringen gedaan. Of het daadwerkelijk een succes wordt is voorlopig nog afwachten.

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: Toyota, Wij Kopen Auto's, HP De Tijd