Normal_station

Het is dringen geblazen op station Zwolle. Tijdens de spits is het altijd druk, maar die drukte heeft nieuwe vormen aangenomen bij de NS-poortjes. Reizigers kunnen niet snel door de poortjes heen vanwege lange rijen aan beide kanten en de NS adviseert om eerder te komen dan normaal. De NS ziet echter nog geen problemen, zo meldt De Stentor.

De topdrukte doet zich voor rond 08.10 en 08.40, wanneer de treinen uit onder andere Den Haag, Rotterdam, Enschede, Roosendaal, Leeuwarden en Groningen aankomen. Op dat moment is het voor inkomende reizigers af en toe bijna onmogelijk om door de poortjes te raken doordat uitgaande reizigers dezelfde poortjes ook gebruiken. Een veiligheidsmedewerker moet soms ingrijpen om de inkomende stroom een kans te geven naar binnen te komen.

Veiligheid

Frans van de Louw, manager bij de NS, is verantwoordelijk voor de reizigersstromen maar ziet geen probleem voor de veiligheid. "Als mensen stil komen te staan op de trappen, dan hebben we een probleem. Als het zo druk wordt, dan moeten we iets gaan doen." Hij denkt echter dat de huidige opstelling nog zeker drie jaar mee kan. Een aantal minuten na de topdrukte is de tunnel namelijk alweer bijna volledig leeg: "Nu denk je, waarom is die tunnel zo groot?"

Toekomst

Als de drukte blijft toenemen zijn er een paar oplossingen die kunnen worden toegepast, aldus Van de Louw. De aankomsttijden van de treinen zouden meer gespreid kunnen worden of de opstelling van de poortjes zou aangepast kunnen worden. Voor nu is dat echter nog niet aan de orde. De drukte is niet onverwacht voor de NS en Van de Louw geeft dan ook een simpele tip mee: "Zorg dat je een paar minuten voor de uitgaande spits het station ingaat."

Door: Nationale Transportgids