Normal_fiets__fietsen__verkeer

Sinds 1 juli dit jaar is het verboden om de smartphone te gebruiken op de fiets. Wie het wel doet riskeert een boete van 95 euro. Maar heeft het verbod ook daadwerkelijk het gewenste effect? De Fietsersbond denkt van wel. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Deze week maakt het Centraal Justitieel Incassobureau bekend hoeveel boetes de politie heeft uitgeschreven voor het gebruiken van de smartphone op de fiets. De Fietsersbond denkt dat de controles die de politie regelmatig uitvoert er deels voor hebben gezorgd dat het verbod effect heeft. Woordvoerder Jaap Kamminga zegt hierover tegen het AD: "We hebben het idee dat het minder gebeurt. We krijgen minder klachten van fietsers die zich ergeren aan weggebruikers die slingeren door telefoongebruik en we zien ook door zelf om ons heen te kijken dat het minder voorkomt".

Studenten

De controles worden vooral uitgevoerd op routes waar veel studenten fietsen. Jens Visser, student in Wageningen, vindt het verbod terecht, maar wel streng: "Ik vind het eigenlijk wel goed dat de wet is ingevoerd, omdat ik denk dat er best veel ongelukken gebeuren. Toch vind ik dat het op een recht en overzichtelijk stuk wel moet kunnen." Hij waarschuwde medestudent Nick Olivier toen ze samen op een controle af fietsten en Olivier zijn smartphone gebruikte. Sindsdien gebruikt Olivier zijn telefoon aanzienlijk minder op de fiets.

Door: Nationale Transportgids