Logo_meisje_met_telefoon_op_fiets

Als ze een maand lang niet hun mobiel gebruiken op de fiets, steunen 1000 jongeren een goed doel. Door middel van een nieuwe app wil Interpolis onderzoeken of jongeren bereid zijn hun verkeersgedrag te veranderen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Phono

Op initiatief van verzekeraar Interpolis is de app 'Phono' ontwikkeld. Yvette Melis, maker van de app, legt uit hoe het werkt: "Zodra je op de fiets stapt zet je Phono aan. En voor iedere minuut die je van je telefoon afblijft, ontvang je punten. Die weer omgezet worden in euro’s en gedoneerd worden aan het zelfgekozen goede doel door jongeren; plastic uit de zee." Aan de proef, die dit weekend begint, doen in totaal 1000 jongeren mee tussen de veertien en zeventien jaar.

Verboden

Vanaf 1 juli dit jaar is het verboden om te appen op de fiets. Veel jongeren pakken echter uit gewoonte vaak hun smartphone erbij. Data van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geeft aan dat in 68 procent van de verkeersongevallen afleiding een rol speelt en de belangrijkste oorzaak van deze afleiding smartphonegebruik is. Interpolis wil graag meedenken over hoe de verkeersveiligheid verbeterd kan worden en hoopt dat de proef met Phono kan helpen.

Door: Nationale Transportgids