Normal_drone

Het risico op botsingen tussen drones en vliegtuigen of helikopters stijgt, en daarmee het gevaar op ongelukken. Vorig jaar waren er meerdere bijna-botsingen tussen drones en passagiersvliegtuigen en traumahelikopters. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Er zijn steeds meer drones in de lucht en deze vliegen ook steeds hoger, hoewel de wettelijk maximaal toegestane hoogte 120 meter is. Toch worden er zelfs drones gespot op een hoogte van drie kilometer en dat brengt gevaren met zich mee. Uit een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport blijkt dat er steeds meer drones hoog en in de buurt van vliegvelden vliegen. "Als het zo doorgaat, is het een kwestie van tijd voordat er ongelukken gebeuren", zegt Frank van Diepenbeek, plaatsvervangend Inspecteur-Generaal van de Inspectie.

Record

In 2018 waren er in totaal twaalf bijna-incidenten met drones. Vijf keer was er bijna een botsing met een passagiersvliegtuig, twee keer met een privévliegtuig en ook waren er vijf melding over ambulancehelikopters die gehinderd werden door drones. Dit is een nieuw record aan meldingen. Met name op Schiphol gaan mensen graag even een kijkje nemen met hun drone. Het rapport van de Inspectie geeft aan dat het in vier van de vijf gevallen gaat om 'plezier-drones' en zelden om drones van professionals.

Door: Nationale Transportgids