Normal_spoor_incidenten

Het aantal 'bijna-aanrijdingen' tijdens werkzaamheden aan het spoor is toegenomen. Daarom heeft ProRail haar medewerkers en de aannemers gevraagd om extra alert te zijn op veiligheidsrisico's. Dat melden ProRail en railAlert.

In 2019 zijn er tot nu toe elf bijna-aanrijdingen geweest. Dat zijn er drie meer dan in 2018 in zijn geheel. Stichting railAlert heeft deze cijfers bekend gemaakt. De stichting is door ProRail opgezet in samenwerking met spooraannemers met het doel om de veiligheid op het spoor te waarborgen. Onder andere dankzij deze stichting is er de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt om het werken op het spoor veiliger te maken.

Het aantal bijna-incidenten was sinds 2015 stabiel met acht incidenten per jaar, met uitzondering  van 2017, toen er tien incidenten plaatsvonden. ProRail en railAlert doen beiden onderzoek naar de reden achter de recente toename. RailAlert heeft een lijst vrijgegeven waarin de gemelde incidenten die vallen onder 'bijna-aanrijdingen' worden omschreven. Op de korte termijn vraag ProRail de aannemers en medewerkers om meer aandacht te besteden aan de veiligheid.

Door: Nationale Transportgids