Normal_ship

Als onderdeel van de Schotse voorbereidingen op de naderende Brexit heeft het het Schotse bedrijf TEC-Farragon plannen voor een veerdienst tussen de Eemshaven en Rosyth, vlakbij Edinburgh. De plannen zijn in een vergevorderd stadium en het zou een van de grootste scheepsvaartprojecten in de geschiedenis van de Eemshaven zijn. Dat meldt RTV Noord.

Sinds de veerdienst van Schotland naar Zeebrugge verdween in 2010 is Schotland op zoek naar een nieuwe verbinding met het vasteland van Europa. De Eemshaven is voor het Schotse bedrijf een aantrekkelijke keuze omdat het een gunstige ligging heeft ten opzichte van een aantal grote afzetmarkten voor de Schotse whiskey- en houtindustrie, zoals Italië, Denemarken en Duitsland. Daarnaast vinden de Schotten de aanwezigheid van de A7 een prettig vooruitzicht.

Toeristen

Het is de bedoeling dat er uiteindelijk dagelijkse afvaarten zullen zijn tussen de Eemshaven en Rosyth. De boten zullen naar alle waarschijnlijkheid meren aan de kade van Sealane Terminals. Naast vrachtvervoer wil Schotland de verbinding ook gebruiken voor persoonsvervoer. Hiermee hopen ze het toerisme in het land te stimuleren. Momenteel moeten toeristen die per boot naar Schotland willen vanaf IJmuiden naar Newcastle reizen en dan nog tweeënhalf uur rijden naar Edinburgh. Als de nieuwe verbinding er komt kunnen toeristen na aankomst binnen een half uur in Edinburgh zijn en binnen een uur in Glasgow. De overtocht zelf zal twintig uur duren. Over de kosten is nog niks bekend.

Ambitieus

Het plan is dat de eerste afvaart eind oktober zal plaatsvinden. De directeur van TEC-Farragon geeft zelf aan dat deze deadline ambitieus. Hij voegt toe: “Maar we zijn dan ook een ambitieus bedrijf.” Er moeten nog tests gedaan worden met grote schepen in de Eemshaven om zeker te weten dat deze in alle weersomstandigheden kunnen aanmeren. Daarnaast moet de haven ook nog gereed gemaakt worden. Er is op dit moment nog geen douanekantoor en ook moeten er voldoende parkeermogelijkheden zijn. 

Door: Nationale Transportgids