Normal_fietsenstalling

In Utrecht is gisteren de grootste fietsenstalling ter wereld geopend. Op Utrecht Centraal zijn nu 12.500 stallingsplekken verdeeld over drie verdiepingen. Daarmee verslaat Utrecht de voorheen grootste fietsenstalling in Tokio, die 10.000 plekken heeft. Toch dreigt de nieuwe stalling over een paar maanden al te klein te zijn. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Op maandagmiddag werd de splinternieuwe fietsenstalling geopend door onder andere staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur. Zij gaf gelijk aan dat er nu ook extra stallingen moeten komen bij de stations Overvecht en Lunetten. Als dit niet gebeurt is er een grote kans dat de nieuwe fietsenstalling op Centraal té succesvol wordt en al snel te klein blijkt te zijn.

Aantrekkelijk

Peter van Bekkum, voorzitter van de Utrechtse afdeling van de Fietsersbond zegt hierover: “Hij is zó mooi gemaakt en aantrekkelijk dat iedereen z’n fiets hier binnen een paar maanden neer gaat zetten.” Redenen hiervoor zijn dat de stalling de eerste 24 uur gratis is en dat hij zowel overdekt als bewaakt is. Van Bekkum denkt dat mensen die eerder lopend naar het station kwamen nu op de fiets zullen komen vanwege het gemak van de nieuwe stalling.

‘Fietsentinder’

Om dit probleem op te lossen pleit Van Bekkum voor een uitleensysteem van fietsen. Hiermee doelt hij niet op een wittefietsenplan zoals in meerdere grote steden, maar op een systeem van wisselfietsen. Van Bekkum wil dit via een soort ‘fietsentinder’ gaan regelen. Hij ziet een persoonlijk systeem voor zich, waarbij je je eigen fiets kunt uitlenen aan iemand die je kent en dat onderling kunt afspreken via de app. Hiermee zou een deel van het probleem opgelost kunnen worden.

Door: Nationale Transportgids