Normal_3708

WARSCHAU (Novum/AP) - De Poolse oppositieleider Jaroslaw Kaczynski heeft dinsdag voor het presidentieel paleis in Warschau een krans gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp die op 10 april 2010 het leven kostte aan zijn tweelingbroer, toenmalig president Lech Kaczynski, plus 95 anderen. Ook op de plek waar het vliegtuig neerstortte, in het Russische Smolensk, werd het ongeluk herdacht.

In Warschau legde de huidige president van Polen, Bronislaw Komorowski, bloemen bij een plakkaat ter nagedachtenis aan de slachtoffers, wier namen werden voorgelezen. Onder de slachtoffers bevonden zich nog tientallen hoogwaardigheidsbekleders.

President Kaczynski en de andere slachtoffers waren op weg naar de herdenking van de moord op 22 duizend Poolse officieren door de geheime politie van de Sovjet-Unie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Poolse en Russische onderzoekers hebben geconcludeerd dat het ongeluk het gevolg was van slechte weersomstandigheden, in combinatie met de gebrekkige opleiding van de bemanning. In het Poolse onderzoek wordt bovendien met een beschuldigende vinger naar de Russische luchtverkeersleiding gewezen. Jaroslaw Kazcynski zei vorige maand dat het er alle schijn van heeft dat het niet om een ongeluk, maar om een aanslag ging. Zijn aanhangers hebben in dit verband de Russische premier Vladimir Poetin en de Poolse premier Donald Tusk genoemd. Maandagavond staken aanhangers van Kaczynski poppen in brand, die Poetin en Tusk moesten voorstellen.