Normal_rss_entry-285468

Nederland heeft het luchtruim dinsdag gesloten voor de Boeing 737 MAX 8. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Van het Amerikaanse passagierstoestel zijn in korte tijd twee vliegtuigen neergestort.

Door het toestel te weren, volgt Van Nieuwenhuizen een advies van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die daar overleg over heeft gehad met de Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA. Volgens de ILT mogen vliegtuigen die al onderweg zijn naar Nederland nog wel landen.

Hoewel de minister de details van het advies nog niet heeft kunnen bestuderen, zegt zij "geen enkel risico'' te nemen. "Wie weet is er al iets duidelijk geworden uit de analyse van de zwarte dozen'', oppert zij. "Maar die informatie moet ik zelf ook nog krijgen.'' De sluiting is waarschijnlijk voor onbepaalde tijd, aldus Van Nieuwenhuizen.

Andere landen

Ook onder meer Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben het luchtruim al voor dit type toestel gesloten. In Nederland vliegt TUI met de Boeing 737 MAX 8. Het bedrijf heeft besloten het vliegtuig voorlopig aan de grond te houden. Ook andere vliegmaatschappijen vliegen niet meer met het toestel.

Afgelopen zondag stortte een toestel van Ethiopian Airlines vlak na de start neer. Daarbij kwamen alle 157 mensen aan boord om het leven. Op 29 oktober stortte een vliegtuig van Lion Air ook kort na het opstijgen in de Indonesische hoofdstad Jakarta neer in zee.

Door: ANP