Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

33 verzetsstrijders herdacht op vliegbasis in Soesterberg

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
33 verzetsstrijders herdacht op vliegbasis in Soesterberg
Op de vliegbasis in Soesterberg zijn dinsdagmiddag 33 Nederlandse verzetsmannen herdacht, op de plek waar zij op 19 november 1942 werden vermoord door de Duitsers. Het waren "verzetsstrijders van het eerste uur" die deel uitmaakten van verschillende verzetsgroepen in het land, aldus de organisatie van het evenement Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg.

De executie gebeurde buiten het gehoor en zicht van de inwoners van de Utrechtse plaats, maar er gingen wel geruchten. Na de Tweede Wereldoorlog werd op de vliegbasis een massagraf gevonden. Daar staat nu een monument met alle 33 namen.

33 van Soesterberg

Vijftien van de "33 van Soesterberg" maakten deel uit van de verzetsgroep Deventer-Twello-Terwolde-Voorst en daarom sprak Paula Jorritsma-Verkade, burgemeester van Voorst, tijdens de plechtigheid. Zij haalde in haar toespraak het verhaal aan van de 44-jarige Cornelis Lugthart uit Voorst, die zijn "vastberaden strijd tegen onrecht, fascisme en nazisme" 82 jaar geleden met de dood moest bekopen. Lugthart reed in een wagentje omdat hij bij een bedrijfsongeval zijn benen had verloren. In dat wagentje zat een verborgen vak waarin hij tijdens de oorlog illegaal drukwerk vervoerde.

Plechtigheid

Loco-burgemeester van Soest Karin Scholten vroeg zich tijdens de plechtigheid af hoe "iemand de kant kan kiezen van een gewetenloze bezetter en zijn eigen landgenoten, die zich met ziel en zaligheid inzetten voor een vrij Nederland, verraden? Ik vind dat onbegrijpelijk." Veel van de verzetsmannen werden verraden.

Ook trok Scholten de vergelijking met het heden, nu er nog altijd oorlog is. Zij denkt dat "we alleen vooruit kunnen wanneer we de gevoelens over het verleden niet cultiveren. Helden zijn niet alleen verzetsstrijders, zoals deze 33, die hun leven gaven voor onze vrijheid. Helden zijn ook diegenen die de moed hebben om het verleden achter zich te laten, en te kiezen voor een toekomst voor hun kinderen zonder geweld."

Tijdens de herdenking legden basisschoolkinderen 33 witte rozen en lazen zij de namen voor van de omgekomen verzetsstrijders.

11 december '24 (10:42)

Taxibot sleept eerste KLM-passagiersvlucht naar vertrekbestemming

Dinsdag 10 december 2024 werd op Schiphol de eerste passagiersvlucht van KLM (een Boeing 737 van KLM) met succes door een Taxibot van de gate naar de Polderbaan gesleept om vanaf daar naar zijn bestemming te vertrekken. Dankzij de Taxibot konden de motoren van het vliegtuig tot de Polderbaan uit blijven. Het vliegtuig stoot hierdoor minder CO₂, NOx en (ultra)fijnstof uit tijdens het taxiën naar de baan. Dat meldt KLM.

10 december '24 (12:30)

IATA verwacht record van 5,2 miljard vliegtuigpassagiers in 2025

Het aantal vliegtuigpassagiers komt in 2025 voor het eerst boven de 5 miljard uit, verwacht de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. Daarnaast komt de omzet van de luchtvaartsector volgend jaar voor het eerst boven de grens van een biljoen dollar (zo'n 950 miljard euro) uit, door de aanhoudende sterke vraag naar vliegreizen.

10 december '24 (11:30)

ACM dwingt reizendeals.nl tot aanpassingen website

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft reizendeals.nl opgedragen om consumenten duidelijker te informeren over zijn aanbod. De reizenwebsite verkoopt pakketreizen met een verrassingselement via een veilingsysteem onder tijdsdruk en Nederlandse en Belgische consumenten hadden bij de toezichthouder geklaagd over de extra kosten die erbij kwamen.

09 december '24 (16:15)

Hoofd luchtvracht Schiphol stapt op na 'lasterlijke aantijgingen'

Het hoofd van de luchtvrachtafdeling van Schiphol, Joost van Doesburg, vertrekt per 1 februari. Hij heeft dit besloten nadat er "onterecht lasterlijke aantijgingen" tegen hem zijn gedaan, die voortkomen uit kritiek op Schiphol, aldus Patricia Vitalis, directeur luchthavenoperaties bij Schiphol.

09 december '24 (11:45)

Omwonenden Schiphol gaan aangifte doen om geluidsoverlast

Een aantal omwonenden van Schiphol gaat aangifte doen tegen de luchthaven. Zij vinden dat de onophoudelijke nachtelijke geluidsoverlast neerkomt op mishandeling. Hun advocaat, Bénédicte Ficq, bevestigt maandag berichtgeving in het AD over de voorgenomen aangifte.

06 december '24 (15:00)

Kabinet ontziet luchtvaart: krimp Schiphol niet nog groter

Het kabinet wil volgend jaar 478.000 vliegbewegingen toestaan op Schiphol. Daarmee accepteert het dat het aantal omwonenden met ernstige geluidshinder door vliegverkeer, voorlopig minder daalt dan de afgesproken 20 procent.

06 december '24 (11:15)

Schiphol wil met vast team architecten herkenbare bouwstijl terug

Schiphol wil met een vast team architecten toewerken naar één herkenbare bouwstijl op de luchthaven. Er moet een leidende architect komen die de ontwerpvisie gaat vormgeven en daaronder vaste architecten die het beleid doorzetten op kleinere schaal. Deze werkwijze moet ook leiden tot kostenbesparingen.

06 december '24 ( 8:50)

Danskerstactie Schiphol: Jingle all the Runway

Schiphol brengt reizigers in de aanloop naar de kerst in de feeststemming met een kerstactie: Jingle all the Runway. Woensdag 11 december 2024 verandert de locatie tussen parkeerterrein P1 en Schiphol Plaza in een winterse dansvloer. Daar maken bezoekers kans op diverse prijzen. Dat meldt Schiphol.

06 december '24 ( 6:45)

Ruim honderd vluchten op Schiphol geannuleerd vanwege zware windstoten

Op Schiphol zijn meer dan honderd vluchten geannuleerd vanwege de harde wind, meldt een woordvoerder. De luchthaven verwacht vrijdagochtend en een deel van de middag impact voor het vliegverkeer door de zware windstoten, waarvoor het KNMI voor een groot deel van Nederland code geel heeft afgegeven.

05 december '24 (10:00)

KLM hekelt rekenmodel kabinet voor krimp Schiphol

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft grote bezwaren tegen een rekenmodel dat het kabinet gebruikt voor een besluit over het verminderen van overlast op Schiphol. De regering lijkt door dat model aan te sturen op krimp, terwijl dat volgens KLM onnodig is, schrijft topvrouw Marjan Rintel aan minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat.