Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Analyse: luchtvaart loopt achter met gebruik duurzamere kerosine

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Analyse: luchtvaart loopt achter met gebruik duurzamere kerosine
Wereldwijd maken luchtvaartmaatschappijen nog relatief weinig gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstof, ofwel sustainable aviation fuel (SAF). Dat meldt financieel persbureau Bloomberg, op basis van een eigen analyse. Europese maatschappijen doen het relatief goed, onder meer dankzij overheidsmaatregelen.

De internationale brancheorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen IATA schat in dat het wereldwijde gebruik van SAF vorig jaar uitkwam op 0,17 procent. Dat is een minimale stijging ten opzichte van twee jaar eerder toen het gebruik 0,04 procent bedroeg. De meeste luchtvaartbedrijven streven echter naar 10 procent tegen 2030.

DHL Group

Uit de analyse van Bloomberg komt naar voren dat DHL Group het beste presteert. De vrachtvliegtuigen van het Duitse postconcern gebruikten in 2023 gemiddeld ruim 3 procent duurzamere kerosine. Voor wat betreft passagiersvluchten staat Air France-KLM bovenaan. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern gebruikte vorig jaar 1,1 procent SAF.

Verplichtingen

Europese luchtvaartmaatschappijen overtreffen daarmee Amerikaanse concurrenten. Zo lag het gebruik van SAF door United Airlines, marktleider in de Verenigde Staten, met 0,17 procent zes keer lager dan het gebruik van Air France-KLM. FedEx kocht zelfs helemaal geen SAF in, ondanks de belofte 30 procent van zijn brandstof uit schonere bronnen te halen tegen 2030.

De prestaties in Europa zijn onder meer te danken aan verplichtingen door de Europese Unie. Brussel wil dat luchtvaartmaatschappijen vanaf volgend jaar 2 procent SAF gebruiken. Ook in enkele andere landen leggen regeringen dergelijke eisen op. In de VS daarentegen, is er sprake van een meer vrijwillige aanpak.

15 mei '25 (15:18)

Milieuclubs: kabinet haalt bij Lelystad Airport zaken door elkaar

Milieuorganisaties blijven het "onverantwoord en onacceptabel" vinden om Lelystad Airport open te stellen voor vakantievluchten. Het kabinet heeft volgens ingewijden plannen om er maximaal 10.000 passagiersvluchten per jaar toe te staan én F-35-gevechtsvliegtuigen te stationeren. "Civiele en militaire luchtvaart zijn fundamenteel verschillende kwesties, maar worden nu bewust door elkaar gehaald", reageren Greenpeace en Milieudefensie.

15 mei '25 (12:00)

Kabinet wil F-35's en burgerluchtvaart vanaf Lelystad

Als het aan het kabinet ligt, gaan vanaf Lelystad Airport zowel passagiersvliegtuigen als F-35 gevechtsvliegtuigen vliegen. De ministerraad beslist volgens ingewijden volgende week of die week erop over de plannen.

15 mei '25 (11:07)

Lelystad Airport nieuwe standplaats voor F-35's

Lelystad Airport wordt de nieuwe standplaats voor F-35’s en niet Twente Airport. Meerdere bronnen bevestigen dit na een bericht in De Telegraaf. Dat meldt Oost.

14 mei '25 (16:39)

Hervatten vluchten naar Israël leidt tot zorgen bij KLM-personeel

Onder het personeel van KLM bestaan zorgen over het hervatten van de vluchten naar Israël. Dat bevestigt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) na berichtgeving van de NOS.

14 mei '25 (13:27)

ILT: beperken geluidshinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen

De geluidshinder voor omwonenden van luchthavens groeit. Het verminderen van de hinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen. Ook is in de luchtvaart meer cyberweerbaarheid nodig door geopolitieke ontwikkelingen. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een nieuw rapport.

14 mei '25 ( 8:20)

Corendon biedt mensen met een beperking vakantie

Samen met Stichting Het Buitenhof werkt Corendon al jaren samen om mensen met een beperking een vakantie te bieden. Dit jaar reizen voor het eerst Corendon-medewerkers als vrijwilliger mee met een Buitenhof-groep van mensen met een verstandelijke beperking. Dat meldt Corendon.

13 mei '25 ( 9:11)

Prijzen vliegtickets en bungalowparken stuwen inflatie

Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.

13 mei '25 ( 9:09)

KLM-personeel ontvangt geen salarisverhoging, de top wel een bonus

KLM heeft het financieel gezien niet helemaal op een rijtje en daarom wil het bedrijf de salarissen van het personeel voor twee jaar lang in de koelkast zetten. Directeur Marjan Rintel krijgt, net als de rest van het personeel, ook geen salarisverhoging in die tijd. Dit betekent trouwens niet dat de top van KLM over dit jaar geen bonus ontvangt. Dat meldt NH Nieuws.

13 mei '25 ( 8:35)

Schiphol lanceert programmatic aanbod voor digitale out-of-home media

Schiphol lanceert in samenwerking met LDSK programmatic advertising op haar netwerk van digitale mediaschermen. Dit na een succesvolle introductie daarvan op de luchthavens Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Dat meldt Schiphol.

13 mei '25 ( 6:09)

ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.