Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Defensie gaat samen met Oostenrijk negen transportvliegtuigen kopen

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Defensie gaat samen met Oostenrijk negen transportvliegtuigen kopen
Nederland gaat samen met Oostenrijk in totaal negen nieuwe transportvliegtuigen kopen. Defensie was al van plan om de vier verouderde C-130 Hercules vliegtuigen te vervangen. Wenen sloot zich onlangs bij het project aan. Door de samenwerking komen de nieuwe toestellen iets later. Maar nu kan fabrikant Embraer wel leveren voor een lagere prijs, schrijft demissionair defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat in een Kamerbrief.

Defensie wil de nieuwe transportvliegtuigen enkele jaren sneller hebben, omdat het eind van de levensduur nadert en de multifunctionele toestellen door de brandhaarden in de wereld vaak worden ingezet. Aanvankelijk zouden de nieuwe vliegtuigen tussen 2031 en 2033 worden geleverd, maar eerder was al besloten dat te vervroegen naar 2026. Dat jaar wordt niet gehaald omdat de onderhandelingen iets langer duurden, meldt Van der Maat nu.

Het eerste vliegtuig komt nu naar verwachting eind 2027. Tot eind 2029 komen er in totaal vijf nieuwe toestellen. Defensie heeft er een meer nodig dan ze nu bezit, omdat naar verwachting meer zal worden gevlogen met de nieuwe zogeheten C-390 vliegtuigen.

1,7 miljard euro

De kosten van het project komen volgens Van der Maat uit op 1,7 miljard euro. Dat is binnen de bandbreedte die al eerder aan de Kamer was gemeld.

Defensie is blij met de deelname van Oostenrijk, dat vier toestellen koopt. Het is naast een lagere prijs ook gunstig omdat landen hetzelfde materieel gebruiken. Landen kunnen dan beter samenwerken en ervaringen en onderdelen uitwisselen.

Zuid-Korea

Brazilië, Portugal en Hongarije gebruiken de C-390 al. Naast Nederland en Hongarije heeft nu ook Zuid-Korea het toestel gekocht. Enkele andere Europese landen hebben ook belangstelling.

19 mei '25 ( 8:24)

Record van 200 miljoen passagiers voor budgetmaatschappij Ryanair

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar een recordaantal van iets meer dan 200 miljoen passagiers vervoerd, een stijging van 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. De groei komt volgens Ryanair ondanks vertragingen bij de leveringen van nieuwe Boeing-vliegtuigen. Voor dit jaar rekent de budgetvlieger op een groei naar 206 miljoen reizigers.

18 mei '25 (11:41)

Koepel en radar op verkeerstoren Schiphol vervangen

De verkeerstoren op Schiphol heeft een nieuwe koepel met radarapparatuur. Na een eerste poging zaterdag is de witte koepel, de Radome genaamd, zondag geplaatst. De koepel beschermt de radarinstallatie eronder tegen de weersomstandigheden op ruim 100 meter hoogte. De oude zat er dertien jaar en was aan vervanging toe, meldde de LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland).

16 mei '25 (11:49)

Madlener wist niet dat Kamer eerder tegen Lelystad Airport stemde

Minister Barry Madlener (Infrastructuur) zegt dat er "werk aan de winkel" is om de Tweede Kamer te overtuigen van het openen van Lelystad Airport voor burgerluchtvaart. De PVV-minister denkt dat het openen van het vliegveld voor commerciële vluchten goed is voor de regio. Hij verwacht hierover dit jaar een besluit.

16 mei '25 ( 8:28)

Traumahelikopters ANWB dertig jaar in Nederland

Het is deze vrijdag exact dertig jaar geleden dat de eerste traumahelikopter officieel ging vliegen in Nederland, meldt de ANWB. Destijds begon ANWB Medical Air Assistance (MMA), het vliegbedrijf van de ANWB, met een proef met één helikopter. Dat is dertig jaar later uitgegroeid tot een landelijk dekkende operatie met acht helikopters en 37 piloten.

16 mei '25 ( 8:28)

Nederlandse export van goederen stijgt in maart

De Nederlandse goederenexport is in maart opnieuw gestegen, na een groei in februari en januari. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van machines, chemische producten en voedings- en genotmiddelen toe. De groei kwam uit op 3,2 procent.

15 mei '25 (15:18)

Milieuclubs: kabinet haalt bij Lelystad Airport zaken door elkaar

Milieuorganisaties blijven het "onverantwoord en onacceptabel" vinden om Lelystad Airport open te stellen voor vakantievluchten. Het kabinet heeft volgens ingewijden plannen om er maximaal 10.000 passagiersvluchten per jaar toe te staan én F-35-gevechtsvliegtuigen te stationeren. "Civiele en militaire luchtvaart zijn fundamenteel verschillende kwesties, maar worden nu bewust door elkaar gehaald", reageren Greenpeace en Milieudefensie.

15 mei '25 (12:00)

Kabinet wil F-35's en burgerluchtvaart vanaf Lelystad

Als het aan het kabinet ligt, gaan vanaf Lelystad Airport zowel passagiersvliegtuigen als F-35 gevechtsvliegtuigen vliegen. De ministerraad beslist volgens ingewijden volgende week of die week erop over de plannen.

15 mei '25 (11:07)

Lelystad Airport nieuwe standplaats voor F-35's

Lelystad Airport wordt de nieuwe standplaats voor F-35’s en niet Twente Airport. Meerdere bronnen bevestigen dit na een bericht in De Telegraaf. Dat meldt Oost.

14 mei '25 (16:39)

Hervatten vluchten naar Israël leidt tot zorgen bij KLM-personeel

Onder het personeel van KLM bestaan zorgen over het hervatten van de vluchten naar Israël. Dat bevestigt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) na berichtgeving van de NOS.

14 mei '25 (13:27)

ILT: beperken geluidshinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen

De geluidshinder voor omwonenden van luchthavens groeit. Het verminderen van de hinder vraagt om meer dan stille vliegtuigen. Ook is in de luchtvaart meer cyberweerbaarheid nodig door geopolitieke ontwikkelingen. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een nieuw rapport.