Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Studenten TU Delft claimen mijlpaal hyperloop: eerste baanwissel

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Studenten TU Delft claimen mijlpaal hyperloop: eerste baanwissel
Studenten van de TU Delft hebben de ontwikkeling van de hyperloop weer een stap verder gebracht: ze zijn erin geslaagd hun prototype van baan te laten wisselen. Dat was volgens het studententeam wereldwijd nog niet eerder vertoond.

De studenten hebben op de campus in Delft een testbaan gebouwd van 42 meter. In de stalen constructie zweeft hun kleine, onbemande versie van de hyperloop, volgens de studenten een veelbelovend vervoermiddel om in de toekomst lange afstanden snel af te leggen. Ze hebben er de afgelopen tijd hun baanwisselsysteem getest.

Elektromagnetisme

Hyperloops zweven door gebruik te maken van elektromagnetisme door vacuümbuizen. De capsules raken de buizen niet en in het kunstmatige vacuüm is ook vrijwel geen luchtweerstand. Daardoor kan de 'vacuümtrein' met relatief weinig energie heel snel gaan: ontwikkelaars wereldwijd streven naar vliegtuigsnelheden, van ongeveer 1000 kilometer per uur.

Baanwissels cruciaal

Zo snel gaat het testmodel van de Delftse studenten bij lange na niet, maar de nieuwe techniek die ze nu op kleine schaal hebben aangetoond kan volgens hen wel van pas komen bij het maken van echte hyperloops voor passagiers. "Dankzij deze innovatie kan de hyperloop tijdens het zweven een afslag maken naar een andere baan en komt de realisatie dichtbij", stellen ze. Baanwissels zijn volgens het team "cruciaal" voor de verdere ontwikkeling van het vervoermiddel. Een baanwissel maakt immers een netwerk met meerdere aftakkingen mogelijk.

Alternatief voor korte vluchten

Teamcaptain Cem Celikbas ziet veel voordelen van hyperloops als duurzaam alternatief voor relatief korte vluchten, bijvoorbeeld binnen Europa. Het vervoermiddel zou de reisduur naar Parijs bijvoorbeeld tot een halfuur kunnen verkorten. Dat is sneller dan het vliegtuig. "Ook ben je minder geld kwijt aan je reis, aangezien relatief korte vluchten steeds duurder worden door alle uitstoot." De hyperloop heeft geen fossiele brandstoffen nodig; het systeem draait op elektriciteit, die duurzaam kan worden opgewekt.

Zelfs voor Schiphol ziet het studententeam voordelen: wat nu nog een luchthaven is, kan met een hyperloopstation erbij "duurzaam doorgroeien".

De studenten denken dat het rond 2030 mogelijk zou moeten zijn om de baanwissel te testen met een opgeschaalde hyperloop met passagiers aan boord.

22 oktober '24 (16:15)

Polderbaan vanaf maandag anderhalve week buiten gebruik

De Polderbaan op Schiphol is vanaf maandag anderhalve week buiten gebruik door onderhoudswerkzaamheden. Tijdens het onderhoud maakt het vliegverkeer meer gebruik van de andere banen, zoals de Zwanenburgbaan, Buitenveldertbaan en Schiphol-Oostbaan, meldde de luchthaven.

22 oktober '24 ( 8:40)

Mbo-studenten ontwerpen vloerbedekking voor vliegtuigen Corendon

Corendon daagt mbo-studenten van het Jan des Bouvrie College van ROC Amsterdam uit om de vloerbedekking voor het gangpad van haar vliegtuigen te ontwerpen. Daarover bericht Corendon.

22 oktober '24 ( 8:29)

Simone Boitelle nieuwe directeur Corporate Affairs van Royal Schiphol Group

Vanaf 1 januari 2025 is Simone Boitelle de nieuwe directeur Corporate Affairs van Royal Schiphol Group. Zij komt over van VNO-NCW en MKB-Nederland, waar ze op dit moment werkzaam is als interim-directeur communicatie & marketing. Boitelle volgt Kees Boef op. Dat meldt Schiphol. 

18 oktober '24 ( 9:06)

Douane onderschept op Schiphol tachtig kilo cannabis

Maandag 14 oktober 2024 heeft de Douane op Schiphol tachtig kilo cannabis onderschept. Douaniers vonden de drugs toen zij een vrachtzending met matrassen en dekens controleerden. Dat meldt de Douane.

15 oktober '24 ( 8:34)

Groep jongeren met Peter Pan Vakantieclub van Transavia naar Mallorca

De stichting Peter Pan Vakantieclub van Transavia organiseerde begin deze maand een reis naar het Spaanse eiland Mallorca voor jongeren die kanker hebben of hebben gehad. Dat meldt Transavia.

11 oktober '24 (17:30)

Schiphol waarschuwt voor extra geluidshinder om baanonderhoud

Schiphol vraagt het kabinet weer om goedkeuring om komende zomer andere start- en landingsbanen extra te gebruiken omdat de Buitenveldertbaan dan groot onderhoud ondergaat. "We realiseren ons dat dit alternatief baangebruik tot extra geluidshinder kan leiden voor omwonenden rondom deze alternatieve banen. We werken aan diverse maatregelen om de hinder daar waar mogelijk te verminderen", staat in een verklaring op de website van Schiphol.

11 oktober '24 ( 8:46)

Transavia vliegt komende zomer naar Triëst en Londen

Transavia introduceert voor het zomerschema van 2025 nieuwe bestemmingen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij vliegt komende zomer vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Triëst en Londen Stansted. Dat meldt Transavia.

10 oktober '24 (13:00)

Madlener ontkent druk te hebben gezet op ambtenaren om Schiphol

Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ontkent dat hij ambtenaren onder druk heeft gezet om tot andere berekeningen te komen over het verminderen van geluidsoverlast rond Schiphol. De luchthaven hoeft van de minister minder te krimpen dan het vorige kabinet had bepaald, en volgens NRC komt dat doordat Madlener ambtenaren "onder druk zette" om informatie van Schiphol en KLM te gebruiken.

08 oktober '24 ( 8:48)

Samenwerking Corendon en IAMTORO: fotoshoot in Egypte

IAMTORO zoekt modellen voor een fotoshoot in Egypte. Zondag 20 oktober 2024 organiseert dit ondergoedmerk een open casting bij de Boeing 747 in de tuin van hotel Corendon Amsterdam Schiphol Airport. Vorig jaar hield IAMTORO nog een zomerse casting op het Leidseplein. Maar liefst tachtig mannen streden toen om een fotoshoot op Bonaire. Dat meldt Corendon.

07 oktober '24 (20:30)

Air France schort vluchten Israël en Libanon langer op

Air France heeft vluchten van en naar Tel Aviv in Israël en de Libanese hoofdstad Beiroet langer opgeschort door de aanhoudende spanningen tussen die twee landen. Daarmee volgt het Franse bedrijf onder meer zustermaatschappij KLM en dochtermaatschappij Transavia.