Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rapport Milieudefensie: KLM haalt eigen klimaatdoelen niet

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rapport Milieudefensie: KLM haalt eigen klimaatdoelen niet
KLM is een van de weinige luchtvaartbedrijven met een klimaatplan, maar de CO2-uitstoot van het bedrijf neemt er vooralsnog niet door af. Onderzoekers van Breda University of Applied Sciences stellen dat in een onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Ze becijferen dat de uitstoot van KLM niet daalt, maar met 6 procent zal stijgen tot 2030. Dat komt onder meer door beoogde groei van het aantal overstappers op Schiphol.

Die overstappers moeten vaak omvliegen en veroorzaken zo volgens het rapport veel meer CO2-uitstoot dan mensen die directe vluchten nemen. De strategie van KLM om juist meer overstappers via thuisbasis Schiphol te laten vliegen, is volgens de onderzoekers moeilijk te verenigen met de klimaatdoelen.

Klimaatplan

Volgens het rapport hebben slechts drie luchtvaartmaatschappijen wereldwijd een klimaatplan. Dat KLM daarbij hoort, vinden de onderzoekers op zich positief. Tegelijkertijd wil KLM de komende jaren groeien, net als het overkoepelende Air France-KLM. Om het klimaat te ontzien, wil de luchtvaartmaatschappij de uitstoot per 'tonkilometer' met 30 procent verminderd hebben in 2030. Volgens de onderzoekers gaat ook dat nog niet lukken. Ze stellen dat KLM met maatregelen die nu vaststaan nog maar tot de helft komt. Als ook voornemens die nog onzekerder zijn worden meegeteld, komt het bedrijf tot twee derde.

Miljardeninvesteringen

KLM zelf zegt de zorgen over klimaatverandering te delen en daarom "miljarden te investeren in een schonere en stillere vloot, alternatieve brandstoffen en elektrificatie van grondmateriaal". Zulke maatregelen brengen het bedrijf "dichter bij onze doelstellingen", reageert een woordvoerster. Het afschaffen van de hub-functie van Schiphol is volgens KLM geen oplossing. "Overstappers zullen via een andere luchthaven gaan reizen."

De onderzoekers uit Breda becijferen dat overstappers nu 60 procent van het totale aantal passagiers vormen. Ze wijzen er verder op dat duurzame vliegtuigbrandstof de komende jaren schaars is en dat KLM doorgaans niet vooraan staat om nieuwe types vliegtuigen te kopen. Het brandstofgebruik van de toestellen is momenteel "erg gemiddeld". Zou KLM hier ambitieuzer in zijn, dan zou dat het klimaatdoel volgens de onderzoekers ook dichterbij brengen.

Kritische vragen

Air France-KLM houdt woensdag een aandeelhoudersvergadering. Milieudefensie gaat daar met ruim honderd activistische aandeelhouders naartoe om kritische vragen te stellen.

05 december '24 (10:00)

KLM hekelt rekenmodel kabinet voor krimp Schiphol

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft grote bezwaren tegen een rekenmodel dat het kabinet gebruikt voor een besluit over het verminderen van overlast op Schiphol. De regering lijkt door dat model aan te sturen op krimp, terwijl dat volgens KLM onnodig is, schrijft topvrouw Marjan Rintel aan minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat.

04 december '24 (11:15)

Air France-KLM gaat met AI van Google reisgedrag in kaart brengen

Air France-KLM gaat samenwerken met Google om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) meer inzicht in het reisgedrag van passagiers te krijgen. Dat heeft de luchtvaartgroep woensdag bekendgemaakt.

03 december '24 (19:45)

KLM test menu met maaltijden tegen betaling in februari

KLM begint vanaf halverwege februari met het testen van een menu met maaltijden tegen betaling aan boord. De test vindt plaats in de economy class op vluchten naar Oslo, Porto en Lissabon.

03 december '24 ( 8:29)

Wereldprimeur KLM Catering Services met twee volledig elektrische cateringtrucks

Airlinecateraar KLM Catering Services (KCS) heeft vrijdag 29 november 2024 twee volledig elektrische en gekoelde cateringtrucks in gebruik genomen. Een wereldprimeur. Met de introductie van deze trucks draagt KCS bij aan de doelstelling van KLM wat betreft een emissievrije grondafhandeling in 2030. Dat meldt KLM.

01 december '24 ( 9:00)

Vliegtuig van Transavia keert terug om medisch noodgeval

Een vlucht van Transavia vanaf luchthaven Eindhoven naar Faro in Portugal is zondagochtend boven Frankrijk omgekeerd om een medisch noodgeval aan boord. Het vliegtuig was ter hoogte van Parijs toen de piloten besloten terug te keren. Het vliegtuig is geland in Brussel, waar de passagier medische hulp krijgt. Het toestel met vluchtnummer HV6607 zal daarna alsnog naar Faro vliegen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

29 november '24 (14:30)

Kabinet bestudeert advies over F-35-onderdelen maar reageert nog niet

Het kabinet bestudeert het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad over het verbod op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) noemde het na afloop van de ministerraad een "belangrijk advies", maar wilde er inhoudelijk nog niet op reageren.

29 november '24 (11:00)

Advies: stop op uitvoer F-35 onderdelen naar Israël kan blijven

Het besluit van het gerechtshof in Den Haag dat Nederland geen F-35 onderdelen mag uitvoeren naar Israël kan in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal vrijdag aan de Hoge Raad. Het hof oordeelde in februari van dit jaar dat Nederland moest stoppen met het leveren van de gevechtsvliegtuigonderdelen met eindbestemming Israël. De Staat ging daartegen in cassatie.

27 november '24 (11:45)

El Economista: Air France-KLM praat over aankoop belang in Air Europa

Air France-KLM voert gesprekken over de aankoop van een belang van 20 procent in de Spaanse maatschappij Air Europa, meldt de Spaanse zakenkrant El Economista. Die gesprekken volgen op het afblazen van een overnamepoging van Air Europa door British Airways-moederconcern IAG afgelopen zomer door weerstand van Europese mededingingsautoriteiten.

27 november '24 (10:15)

KLM schrapt tientallen vluchten om storm Conall

KLM heeft 72 vluchten geschrapt van en naar Schiphol om storm Conall. Dit bevestigde een woordvoerster woensdagochtend na berichtgeving van regionale media. "Uiteindelijk staat veiligheid voorop en daarom hebben we uit voorzorg vluchten voor vanmiddag geannuleerd."

26 november '24 ( 9:32)

Corendon investeert in Sustainable Aviation Fuel

Corendon Dutch Airlines werkt samen met brandstofleverancier Neste om in 2024 te investeren in 0,7% Sustainable Aviation Fuel (SAF) voor haar vliegoperaties. Dit komt neer op circa 400 ton alternatieve brandstof, die in Finland wordt geproduceerd uit afvaloliën en -vetten. Dat meldt Corendon.