Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schiphol, KLM en Marechaussee blikken tevreden terug op meivakantie

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Schiphol, KLM en Marechaussee blikken tevreden terug op meivakantie
Schiphol, KLM en de Koninklijke Marechaussee zijn "tevreden" dat de meivakantie zonder grote problemen is verlopen. "Dankzij de goede doorstroming hebben de meeste reizigers waarschijnlijk niet eens in de gaten gehad hoe ontzettend druk het is geweest", zegt Patricia Vitalis, directeur luchthavenoperaties bij Schiphol.

De luchthaven telde de voorbije periode gemiddeld 71.000 vertrekkende reizigers per dag. Dagelijks kwamen er ook ruim 62.000 mensen aan en er waren elke dag gemiddeld dik 57.000 overstappers. Volgens cijfers van Schiphol was 95 procent van de vertrekkende reizigers binnen negen minuten door de beveiligingscontrole. In totaal waren er van 26 april tot en met 12 mei meer dan 22.000 vluchten.

Meiperiode steeds populairder

Eerder zei Schiphol dat deze meivakantie naar verwachting 10 procent drukker zou worden vergeleken met vorig jaar. Volgens KLM wordt de meiperiode steeds populairder voor Nederlanders die op vliegvakantie willen. "Voor ons is dit het eerste piekmoment voor de drukte van de zomervakantie. Ik ben tevreden met hoe dit is verlopen en heb alle vertrouwen in een goede zomer", zegt operationeel directeur Maarten Stienen van de luchtvaartmaatschappij.

Opstootjes

Personeelstekorten op de luchthaven bij onder meer de beveiliging zorgden twee jaar geleden voor lange rijen tijdens vakantieperiodes. Daardoor misten sommige mensen hun vlucht. Ook ontstonden er opstootjes. Financieel topman Robert Carsouw van Schiphol zei in februari dit jaar al dat er veel beveiligers waren aangenomen op de luchthaven om chaos zoals in de zomer van 2022 te voorkomen.

Veelvuldig overleg

Schiphol, KLM en de Marechaussee hadden voorafgaand aan de meivakantie ook veelvuldig overleg gehad en voorbereidingen getroffen. Dan ging het tevens om het goed en tijdig informeren van de reiziger. Vitalis wijst erop dat niet alleen Schiphol was voorbereid, maar ook de reizigers zelf. Bijna een op de zes reizigers maakte gebruik van een gereserveerd tijdslot voor de security. Op sommige dagen deed zelfs bijna een kwart van de passagiers dit.

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.

16 mei '24 (11:00)

Luchtvaartmaatschappij EasyJet in Nederland klaar voor zomerseizoen

EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

16 mei '24 (10:45)

Hoofdlijnenakkoord: ANVR 'niet ontevreden' over luchtvaart en vliegreizen

Reiskoepel ANVR is "helemaal niet ontevreden" over het hoofdlijnenakkoord op het gebied van de luchtvaart en vliegreizen. "Het is zeker werkbaar", zegt Frank Oostdam, directeur van de organisatie. Hij is ook blij dat het netwerk van bestemmingen behouden blijft.