Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KLM-topvrouw Rintel verwacht dat capaciteit dit jaar op orde komt

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
KLM-topvrouw Rintel verwacht dat capaciteit dit jaar op orde komt
KLM-topvrouw Marjan Rintel verwacht dat de capaciteit van de luchtvaartmaatschappij dit jaar op orde komt. Dat zei zij in gesprek met het ANP. In het vorige kwartaal had KLM nog last van problemen met de levering van vliegtuigonderdelen, waardoor het aantal beschikbare vliegtuigen beperkter was. Ook slecht weer had impact op de prestaties. De luchtvaartmaatschappij heeft echter maatregelen genomen, en Rintel ziet dat die sinds maart effect hebben.

"Het eerste kwartaal was heel lastig", geeft Rintel toe, die verschillende oorzaken aanwijst. "Ten eerste hadden we te maken met enorm slecht weer, met stormen die zelfs een naam kregen. Als een storm uit een verkeerde richting komt, gaan we heel ver terug in baancapaciteit. Je kunt dan niet vliegen wat je eigenlijk zou willen vliegen", legt de topvrouw uit. Het onderhoud aan de Kaagbaan op Schiphol speelde daarbij mee. Deze was sinds 19 februari gesloten, maar is vorige week weer in gebruik genomen.

Tekorten

Daarnaast speelden wereldwijde tekorten aan onderdelen, een tekort aan technisch personeel en een inhaalslag na corona bij het opleiden en omscholen van piloten een rol. Hierdoor kon KLM minder vliegen dan gewenst, wat leidde tot een compensatie van 50 miljoen euro voor gedupeerde reizigers.

Onderhoud toestellen

Bij de presentatie van de jaarresultaten had Rintel al aangekondigd maatregelen te hebben genomen om de problemen bij het onderhoud van vliegtuigen aan te pakken. De topvrouw merkt dat die maatregelen nu beginnen te werken. Ook is er meer reservecapaciteit beschikbaar, waardoor KLM beter eventuele nieuwe verstoringen kan opvangen. Een incidentele kostenpost als die van vorig kwartaal, wordt in de huidige periode dan ook niet in deze orde van grootte verwacht.

Meivakantie

Voor de maanden april tot en met juni is Rintel bovendien optimistisch, mede door de prestaties in de huidige meivakantie. "De meivakantie is altijd een soort voorbode voor de zomervakantie. In het eerste weekend zijn 180.000 reizigers vertrokken, je ziet dat mensen graag blijven vliegen. Door heel hard samen te werken met Schiphol, is dat weekend vlekkeloos verlopen", aldus de topvrouw.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.

16 mei '24 (11:00)

Luchtvaartmaatschappij EasyJet in Nederland klaar voor zomerseizoen

EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

16 mei '24 (10:45)

Hoofdlijnenakkoord: ANVR 'niet ontevreden' over luchtvaart en vliegreizen

Reiskoepel ANVR is "helemaal niet ontevreden" over het hoofdlijnenakkoord op het gebied van de luchtvaart en vliegreizen. "Het is zeker werkbaar", zegt Frank Oostdam, directeur van de organisatie. Hij is ook blij dat het netwerk van bestemmingen behouden blijft.

16 mei '24 (10:00)

Omwonenden niet blij met Schipholplannen in regeerakkoord

Omwonenden rond Schiphol zijn niet blij met wat de partijen in het regeerakkoord over de luchthaven schrijven. "Dit is weer oude wijn in nieuwe zakken", reageert Jan Boomhouwer van de stichting Recht op Bescherming tegen Vlieghinder (RBV), waar enkele duizenden mensen aan verbonden zijn.

16 mei '24 ( 6:00)

Meer vliegtuigpassagiers in Nederland in eerste kwartaal

Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

15 mei '24 (12:15)

Recordomzet TUI door hogere prijzen

TUI, de grootste reisorganisatie van Europa, behaalde afgelopen kwartaal een recordomzet. De van oorsprong Duitse touroperator profiteerde ook in het winterseizoen van de aanhoudende sterke vraag naar vakanties en de hogere prijzen. Ondanks de hogere prijzen en de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten is het bedrijf optimistisch over het aanstaande zomerseizoen.

14 mei '24 (16:00)

Havenbedrijf Rotterdam en vliegveld werken aan schonere luchtvaart

Het Havenbedrijf Rotterdam en Rotterdam The Hague Airport gaan samenwerken voor het gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstoffen op vliegvelden. Met de samenwerking willen het havenbedrijf en de luchthaven dat Rotterdam een kennisgebied wordt voor het verduurzamen van de luchtvaart in Europa. De opgedane kennis en ervaring moeten bruikbaar worden voor grotere luchthavens als Schiphol.

13 mei '24 (12:15)

Schiphol, KLM en Marechaussee blikken tevreden terug op meivakantie

Schiphol, KLM en de Koninklijke Marechaussee zijn "tevreden" dat de meivakantie zonder grote problemen is verlopen. "Dankzij de goede doorstroming hebben de meeste reizigers waarschijnlijk niet eens in de gaten gehad hoe ontzettend druk het is geweest", zegt Patricia Vitalis, directeur luchthavenoperaties bij Schiphol.

09 mei '24 (12:47)

Corendon en dnata openen gedeeld Training Center in Hoofddorp

Corendon en dnata zijn een samenwerkingsverband aangegaan om hun crew op te leiden. Beide delen een Training Center in Hoofddorp, vlak bij luchthaven Schiphol. Woensdag 8 mei 2024 werd het Training Center feestelijk geopend door Gunay Uslu (CEO van Corendon) en Jan van Anrooy (Managing Director van dnata Nederland). Dat meldt Corendon.

08 mei '24 (11:30)

Buitenveldertbaan Schiphol anderhalve week dicht om onderhoud

De Buitenveldertbaan op Schiphol is tussen 13 en 22 mei buiten gebruik voor jaarlijks onderhoud, meldt de luchthaven. Voor opstijgende vliegtuigen is de Kaagbaan beschikbaar, die eerder ook al een tijd buiten gebruik was. Binnenkomende vliegtuigen kunnen gebruikmaken van de Schiphol-Oostbaan.