Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Defensieminister Ollongren verwacht dat F-16's in najaar naar Oekraïne gaan

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Defensieminister Ollongren verwacht dat F-16's in najaar naar Oekraïne gaan
Nederlandse F-16's gaan in het najaar naar Oekraïne. Dat verwacht minister Kajsa Ollongren (Defensie) die op bezoek is in het land dat iets meer dan twee jaar geleden werd aangevallen door buurland Rusland. Voor het eerst nam de minister een handelsdelegatie mee.

Het demissionaire kabinet geeft 24 gevechtsvliegtuigen aan de Oekraïense strijdkrachten. "We zitten op schema", zegt de minister vanuit Kyiv telefonisch tegen het ANP. Denemarken geeft ook F-16's. Die zullen al in de zomer worden gestuurd, de Nederlandse toestellen volgen daarna.

Internationale coalitie

"Het zijn echt complexe wapensystemen en we willen niets overhaast doen", aldus Ollongren. Nederland geeft samen met Denemarken en de Verenigde Staten leiding aan een internationale coalitie om Oekraïne te voorzien van gevechtsvliegtuigen. In Roemenië leren Oekraïners vliegen in Nederlandse F-16's.

Parlementaire steun

Ollongren sprak onder anderen met president Volodymyr Zelensky. Die vroeg ook naar een nieuw kabinet waar PVV, VVD, NSC en BBB over onderhandelen. De PVV was tot voor kort tegen alle hulp aan Oekraïne. "Hij vraagt het niet voor niets", zegt Ollongren op de vraag of Zelensky bezorgd is. "Natuurlijk wil hij weten wat hij kan verwachten."

Ze heeft bij Zelensky benadrukt dat er nog steeds "heel brede parlementaire steun" is voor hulp aan Oekraïne. Bovendien wijst ze erop dat al veel zaken op de rails staan zoals de levering van gevechtsvliegtuigen en het tien jaar durende veiligheidsakkoord dat premier Mark Rutte onlangs in Charkiv tekende.

Handelsdelegatie

De implementatie van dat akkoord is volgens Ollongren waar het nu om draait. Er staat onder meer in dat beide landen op defensiegebied gaan samenwerken. Daarom heeft ze ook een kleine handelsdelegatie uit de defensie-industrie meegenomen. De drie bedrijven hebben al hun eerste intentieverklaringen getekend.

De ondernemers zijn volgens haar "heel tevreden" dat ze de eerste stappen hebben kunnen zetten. Het gaat om afspraken op het gebied van drones en kunstmatige intelligentie. Ollongren hoopt later dit jaar nog met een grotere en bredere delegatie uit de defensie-industrie naar Oekraïne te gaan.

Technische oorlog

"Het is ook een technische oorlog geworden. Je moet snel aanpassen aan wat nodig is", aldus de minister. "En de Nederlandse hightech heeft veel expertise en die kan hier direct worden toegepast."

Ollongren was ook in de oostelijke stad Dnipro. Daar ging ze onder meer langs bij een onderhoudsfaciliteit waar ook door Nederland geschonken materieel wordt onderhouden en gerepareerd. "Het is vooral een strijd om hier reserveonderdelen te krijgen."

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.

02 april '24 ( 8:30)

Onderzoek Natuur & Milieu: krimp Schiphol hoeft economie niet te schaden

Schiphol kan tot een op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Dat meldt Natuur & Milieu na onderzoek in opdracht van de milieuorganisatie. Krimp van Schiphol zou onder bepaalde voorwaarden zelfs goed voor de economie kunnen uitpakken.

02 april '24 ( 8:14)

Extra trainingsvluchten boven de Peel

Van dinsdag 2 april tot en met donderdag 4 april 2024 zijn er 's ochtends en 's middags vanuit vliegbasis de Peel extra trainingsvluchten boven de Peel. Daarover bericht de gemeente Deurne.

29 maart '24 ( 7:29)

KLM en Air France nemen vernieuwde Air&Rail Terminal officieel in gebruik

Dinsdag 26 maart 2024 is de volledig gerenoveerde Air&Rail Terminal van Air France en KLM in Brussel-Zuid officieel in gebruik genomen. Daarbij was onder anderen KLM-CEO Marjan Rintel aanwezig. Dat meldt KLM.

28 maart '24 (15:30)

Dreigingsgevaar: reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

28 maart '24 (13:48)

ILT controleert vanaf zondag misbruik slots op Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De focus ligt op de sector general aviation, die recreatieve luchtvaart, privéjets en niet-commerciële zakelijke luchtvaart omvat. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden.

26 maart '24 (11:45)

Schiphol mag verliezen door corona doorberekenen aan maatschappijen

Schiphol mag verliezen uit de coronaperiode doorberekenen in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven gebruiken. Luchtvaartbedrijven klagen al een tijdlang over de sterk gestegen havengelden. Voor de rechter betoogden ze dat de met 37 procent verhoogde prijzen buitensporig zijn. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat er van onredelijke tarieven geen sprake is.