Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ryanair boekt afgelopen kwartaal recordwinst door hogere prijzen en sterke vraag

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ryanair boekt afgelopen kwartaal recordwinst door hogere prijzen en sterke vraag
Ryanair heeft afgelopen kwartaal een recordwinst in de boeken gezet en denkt dit jaar en volgend jaar veel winst te kunnen blijven maken. De budgetvliegmaatschappij voorziet namelijk dat de toenemende vraag naar vliegreizen ook ruimte biedt om de ticketprijzen verder te verhogen. "Op basis van de huidige boekingsprofielen denken we dat de tarieven met Pasen en in de zomer zullen stijgen", laat financieel directeur Neil Sorahan weten.

De winst na belastingen kwam afgelopen kwartaal uit op 211 miljoen euro. Dat is voor Ryanair het beste resultaat ooit in het kwartaal met de feestdagenperiode. Een jaar eerder was nog sprake van een verlies van 96 miljoen euro. De omzet steeg met 57 procent tot 2,3 miljard euro. De onlangs verhoogde winstverwachting voor het hele boekjaar blijft ongewijzigd op ruim 1,3 miljard euro tot dik 1,4 miljard euro.

Prijsbewuste consument 

De luchtvaartsector toont herstel na de coronapandemie en met name relatief goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en easyJet profiteren van de prijsbewuste consument, die door de hoge inflatie op deals jaagt. Zo heeft Ryanair naar eigen zeggen marktaandeel gewonnen in onder meer Spanje en Scandinavië. Ook breidt Ryanair de capaciteit voor de zomerperiode uit om aan de sterke vraag te kunnen voldoen.

Zonbestemmingen 

Topman Michael O'Leary verklaarde eerder al dat Ryanair in de afgelopen weken recordverkopen heeft behaald bij tickets voor reizen in het voorjaar en de zomer. Met name op de Britse markt is er grote vraag naar vliegreizen naar zonbestemmingen zoals Spanje en Portugal, aldus de topman.

Tweehonderd extra cabinewerkers 

De Ierse luchtvaartmaatschappij gaat daarnaast in eigen land tweehonderd extra cabinewerkers aannemen om zo te kunnen voldoen aan de sterke vraag naar vliegreizen in de komende zomer. Het aantal passagiers zal volgens Ryanair in het huidige boekjaar uitkomen op 168 miljoen en in 2026 oplopen tot 225 miljoen.

Door: ANP 

16 juni '24 ( 8:30)

KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio vanwege mankement cockpitraam

Een toestel van KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen teruggekeerd naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemt als reden een technisch mankement aan een raam in de cockpit.

13 juni '24 (20:00)

Geannuleerde vluchten zouden leiden tot onrust onder cabinepersoneel Transavia

Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

13 juni '24 (13:05)

Schiphol start samenwerking met luchthavens Incheon en Avinor

Gedurende de Future Travel Experience-conferentie in het Ierse Dublin vond de aftrap van het programma BOOST plaats. Een initiatief van Royal Schiphol Group, Future Travel Experience en het innovatieconsultancybedrijf nlmtd. Daarover bericht Schiphol.

13 juni '24 ( 9:30)

Reisbureaus: meer lastminuteboekingen door slecht weer

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

13 juni '24 ( 9:00)

Marechaussee onderschept meer valse documenten aan de grens

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

10 juni '24 (15:15)

Defensie gaat samen met Oostenrijk negen transportvliegtuigen kopen

Nederland gaat samen met Oostenrijk in totaal negen nieuwe transportvliegtuigen kopen. Defensie was al van plan om de vier verouderde C-130 Hercules vliegtuigen te vervangen. Wenen sloot zich onlangs bij het project aan. Door de samenwerking komen de nieuwe toestellen iets later. Maar nu kan fabrikant Embraer wel leveren voor een lagere prijs, schrijft demissionair defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat in een Kamerbrief.

10 juni '24 ( 6:00)

Studenten TU Delft claimen mijlpaal hyperloop: eerste baanwissel

Studenten van de TU Delft hebben de ontwikkeling van de hyperloop weer een stap verder gebracht: ze zijn erin geslaagd hun prototype van baan te laten wisselen. Dat was volgens het studententeam wereldwijd nog niet eerder vertoond.

07 juni '24 (11:13)

Corendon opent groot aantal nieuwe vliegroutes vanuit Duitsland

Touroperator Corendon Nederland wil vakantiegangers helpen die gedupeerd zijn door het faillissement van de Duitse reisorganisatie FTI. Corendon voegt daarom een flink aantal nieuwe routes toe die vertrekken vanaf enkele Duitse vliegvelden. Dat meldt Corendon.

07 juni '24 ( 8:45)

Schiphol verwacht geen problemen door dichte Zwanenburgbaan

Schiphol vreest geen problemen deze zomer voor passagiers door onderhoud aan een van de start- en landingsbanen op de luchthaven. Dit meldt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf. Hij verwacht niet dat het net zo druk wordt als tijdens de meivakantie en de zomer van twee jaar geleden.

06 juni '24 ( 8:15)

Kapotte bovenleiding: veel minder treinen van en naar Schiphol Airport

Van en naar Schiphol Airport rijden veel minder treinen door een kapotte bovenleiding. ProRail werkt eraan. De verstoring duurt naar verwachting tot ongeveer 12.00 uur.