Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ryanair boekt afgelopen kwartaal recordwinst door hogere prijzen en sterke vraag

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
Ryanair boekt afgelopen kwartaal recordwinst door hogere prijzen en sterke vraag
Ryanair heeft afgelopen kwartaal een recordwinst in de boeken gezet en denkt dit jaar en volgend jaar veel winst te kunnen blijven maken. De budgetvliegmaatschappij voorziet namelijk dat de toenemende vraag naar vliegreizen ook ruimte biedt om de ticketprijzen verder te verhogen. "Op basis van de huidige boekingsprofielen denken we dat de tarieven met Pasen en in de zomer zullen stijgen", laat financieel directeur Neil Sorahan weten.

De winst na belastingen kwam afgelopen kwartaal uit op 211 miljoen euro. Dat is voor Ryanair het beste resultaat ooit in het kwartaal met de feestdagenperiode. Een jaar eerder was nog sprake van een verlies van 96 miljoen euro. De omzet steeg met 57 procent tot 2,3 miljard euro. De onlangs verhoogde winstverwachting voor het hele boekjaar blijft ongewijzigd op ruim 1,3 miljard euro tot dik 1,4 miljard euro.

Prijsbewuste consument 

De luchtvaartsector toont herstel na de coronapandemie en met name relatief goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en easyJet profiteren van de prijsbewuste consument, die door de hoge inflatie op deals jaagt. Zo heeft Ryanair naar eigen zeggen marktaandeel gewonnen in onder meer Spanje en Scandinavië. Ook breidt Ryanair de capaciteit voor de zomerperiode uit om aan de sterke vraag te kunnen voldoen.

Zonbestemmingen 

Topman Michael O'Leary verklaarde eerder al dat Ryanair in de afgelopen weken recordverkopen heeft behaald bij tickets voor reizen in het voorjaar en de zomer. Met name op de Britse markt is er grote vraag naar vliegreizen naar zonbestemmingen zoals Spanje en Portugal, aldus de topman.

Tweehonderd extra cabinewerkers 

De Ierse luchtvaartmaatschappij gaat daarnaast in eigen land tweehonderd extra cabinewerkers aannemen om zo te kunnen voldoen aan de sterke vraag naar vliegreizen in de komende zomer. Het aantal passagiers zal volgens Ryanair in het huidige boekjaar uitkomen op 168 miljoen en in 2026 oplopen tot 225 miljoen.

Door: ANP 

25 september '23 ( 6:07)

Werkonderbreking piloten volgens KLM afgewend na hoofdlijnenakkoord

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

22 september '23 (14:07)

Mogelijk draait KLM toch op voor fikse naheffing piloten

KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

21 september '23 (11:37)

Plan van Schiphol en bagageafhandelaren om werk lichter te maken

Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

20 september '23 ( 9:07)

KLM vliegt uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan

KLM schrapt vluchten vanwege de oorlogsuitbraak in Nagorno-Karabach. De maatschappij heeft besloten voorlopig uit voorzorg niet meer door het luchtruim boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen. Daardoor konden er dinsdag meteen vijf vluchten naar Azië niet doorgaan.

19 september '23 (10:37)

TUI ziet sterke vraag naar vakantiereizen in winter

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

15 september '23 (11:52)

Lichaam gevonden in landingsgestel na vlucht van Amsterdam naar Istanbul

In het landingsgestel van een vliegtuig dat van Amsterdam naar Istanbul is gevlogen, is een lichaam aangetroffen. Details over de identiteit van de dode zijn niet bekendgemaakt. Zowel de politie als de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines doet onderzoek.

15 september '23 ( 9:52)

Air France-KLM wil volgens Bloomberg dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen kopen

Air France-KLM heeft plannen om dertig tot vijftig nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om verouderde toestellen in de vloot te vervangen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zou nu een formeel proces zijn begonnen voor de aanschaf van die zogeheten widebody-jets, oftewel toestellen met meerdere gangpaden die worden ingezet op langere afstanden.

14 september '23 ( 7:37)

Na CNV schort ook FNV acties bij grondpersoneel KLM voorlopig op

Vakbond FNV schort in navolging van CNV ook acties onder het grondpersoneel van KLM op. Dat meldt een woordvoerster donderdagochtend. Volgens haar is er beweging gekomen vanuit de luchtvaartmaatschappij en zijn er weer gesprekken gaande over een nieuwe cao voor 15.000 grondmedewerkers.

13 september '23 (17:07)

Zes miljoen passagiers in augustus verwerkt op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de drukke vakantiemaand augustus 6 miljoen passagiers verwerkt. Dat is een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal vluchten van en naar Schiphol nam met 10 procent toe tot 41.584.

08 september '23 (14:52)

Test van Schiphol met apparaat dat ultrafijnstof uit de lucht filtert

Schiphol is onlangs begonnen met een proef waarin ultrafijnstof uit de lucht wordt gehaald, bevestigt een woordvoerster van de luchthaven na berichtgeving in Het Parool. Volgens de woordvoerster zuigt een speciaal apparaat lucht op dat is vervuild met ultrafijnstof. In de machine wordt de lucht gefilterd en vervolgens gaat schone lucht zonder ultrafijnstof weer naar buiten.