Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Emirates voltooit grondtesten met 100% duurzame vliegtuigbrandstof

Door Johanne Levinsky
schedule 10 min
Emirates voltooit grondtesten met 100% duurzame vliegtuigbrandstof
Emirates heeft de grondtesten voor een van de GE90 motoren op een Boeing 777-300ER met 100 procent duurzame luchtvaartbrandstof (SAF) met succes afgerond. Het doel van deze tests en analyses is aantonen dat de GE90 motor kan draaien op de speciaal gemengde 100 procent SAF zonder de prestaties te beïnvloeden.SAF vermindert de koolstofemissies gedurende de levenscyclus van de brandstof tot wel 80 procent. Dat meldt Transport-online.

De resultaten van de test maken de weg vrij voor de eerste experimentele testvlucht met 100 procent SAF in één motor, die deze week vertrekt. De testactiviteiten omvatten het laten draaien van één motor op 100 procent SAF en de andere op conventionele vliegtuigbrandstof om het gedrag en de prestaties van het brandstofsysteem onder elk brandstoftype beter te analyseren. Andere punten zijn het vergelijken van specifieke prestaties van elke motor en het vaststellen van een naadloze werking van de vliegtuigmotor en brandstofsystemen tijdens de geplande testvlucht.

Het testverloop

Tijdens de grondtesten in het ultramoderne Emirates Engineering Centre in Dubai onderging het vliegtuig eerst de standaard voorinspectie. Daarna begonnen de reguliere testen door eerst de Honeywell 331-500 hulpvoedingseenheid (APU) op 100 procent SAF te laten draaien. De APU werd vervolgens met SAF volledig ingezet om de motoren te starten. De linker motor werd met het complete vermogensbereik gebruikt, waarbij dezelfde instellingen werden gebruikt die voor de experimentele vlucht deze week worden gebruikt. Dit omvatte inactiviteit, 'start' en 'kliminstellingen' bij volledige duur van het vluchtprofiel, draaiend op maximale snelheid en intensiteit. De motoren werden vervolgens gedurende 15 minuten op 'cruise'-instellingen gedraaid. Nadat de simulatie was afgelopen, werden de motoren afgekoeld. Vervolgens werden de brandstoffen geïsoleerd in afzonderlijke brandstoftanks om de gescheiden testbrandstoffen te behouden. Na voltooiing van de grondtest werden de gegevens van de motor gedownload voor beoordeling, vergelijking en analyse.

Memorandum of Understanding (MoU)

Tijdens de Dubai Airshow 2021 hebben Emirates, GE Aerospace en Boeing een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om een programma te ontwikkelen voor het uitvoeren van een testvlucht met 100 procent SAF op een Emirates 777-300ER aangedreven door GE90 motoren. Emirates heeft gedurende 2022 samen met de partners GE Aerospace, Boeing, Honeywell, Neste en Virent Inc. – een dochteronderneming van Marathon Petroleum Corp – gewerkt aan het testen van SAF-brandstofmengsels.

De partners hebben een mengsel ontwikkeld met dezelfde kwaliteiten en prestatiekenmerken als conventionele vliegtuigbrandstof. In een samenwerking zijn de technische analyse en operationele vereisten rond grondtesten en experimentele vluchtactiviteiten vastgesteld. De resultaten van dit initiatief leveren aanvullende gegevens en onderzoek op rond componenten van synthetische brandstofmengsels en biobrandstoffen.

Na de succesvolle proef op één motor, gaat Emirates door met het ontwikkelen van deze initiatieven met fabrikanten van motorcasco's en SAF-leveranciers om deze mengsels te certificeren voor commercieel gebruik. Momenteel is SAF goedgekeurd voor gebruik in mengsels tot 50% met conventionele vliegtuigbrandstof.

Bijdrage van Emirates

Emirates steunt al lang de inspanningen van de industrie en de overheid om de ontwikkeling van de SAF-industrie aan te moedigen. De luchtvaartmaatschappij neemt daarnaast regelmatig deel aan initiatieven om bij te dragen aan de inzet van SAF. De eerste vlucht aangedreven door SAF gemengd met vliegtuigbrandstof was in 2017, opererend vanaf de luchthaven Chicago O'Hare met een Boeing 777. Emirates ontving de eerste A380 aangedreven door SAF in december 2020 en transporteerde 32 ton SAF voor vluchten vanuit Stockholm eerder dat jaar. Dit was met de steun van Swedavia's Biofuel Incentive Programme. Vluchten vanuit Oslo zijn ook begonnen met het gebruik van SAF.

Emirates zit in het bestuurscommité van het Clean Skies for Tomorrow initiatief van het World Economic Forum (WEF), dat de inzet van SAF wereldwijd promoot. De luchtvaartmaatschappij heeft tevens bijgedragen aan een SAF roadmap van de VAE-regering en de door WEF ondersteunde Power-to-Liquids Roadmap voor de VAE. 

Door: Nationale Transportgids

03 februari '23 (12:18)

In 2022 kwart minder luchtvaartpassagiers dan voor corona

In 2022 reisden 61,3 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat is ruim twee keer zoveel als in 2021, maar nog altijd een kwart minder dan in 2019. In het handelsverkeer werd 463.000 keer gevlogen van of naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dit is een stijging van 53 procent ten opzichte van 2021, maar een afname van ruim 18 procent ten opzichte van 2019. Dit meldt het CBS.
 

03 februari '23 ( 7:40)

Gratis naar Hong Kong vliegen? Regering geeft half miljoen gratis vliegtickets weg

Hongkong geeft meer dan een half miljoen gratis vliegtickets weg in een poging om toeristen te lokken. De toeristenstroom is na eerdere coronabeperkingen verre van hersteld en daarom start de regering de opvallende campagne die de naam 'Hello, Hong Kong' draagt.

27 januari '23 ( 7:47)

Ondanks stakingsdreiging blijft cao-bod streekvervoer staan

De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) geeft vakbonden FNV en CNV tot en met dinsdag de tijd om te reageren op haar laatste cao-voorstel voor het streekvervoer. Dat behelst onder meer een loonsverhoging van 8 procent voor dit jaar. Daarmee reageert de VWOV op de ultimatums van de bonden. Als hun eisen niet worden ingewilligd, gaan ze over tot een meerdaagse landelijke staking.

26 januari '23 (20:51)

Airbus wil dit jaar 13.000 extra werknemers aannemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus wil dit jaar 13.000 extra werknemers aannemen om zo de personeelstekorten bij het bedrijf te verlichten. Volgens de personeelsdirecteur van Airbus wordt daarbij ook gekeken naar personeel dat wordt ontslagen door techbedrijven.

25 januari '23 (13:17)

Lodewijk Asscher nieuwe voorzitter van Duurzame Luchtvaarttafel

Lodewijk Asscher wordt de nieuwe, onafhankelijk voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel (DLT). Als voorman van dit samenwerkingsverband, waarin onder meer luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstellingen en brandstofproducenten en de maakindustrie zijn verenigd, gaat hij de komende jaren de verduurzaming van de luchtvaartsector aanjagen. Dit meldt Rijksoverheid. 

25 januari '23 ( 8:44)

Vakantievlieger easyJet niet gedeerd door koopkrachtpijn

 Luchtvaartmaatschappij easyJet kijkt optimistischer naar de rest van het jaar, nu de hoge inflatie amper vat lijkt te krijgen op de vakantieplannen van Europeanen. De budgetmaatschappij verwerkte een recordaantal boekingen rond de jaarwisseling en verkocht bijna een kwart meer tickets voor Pasen dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. Daardoor denkt het bedrijf ook een hogere winst te boeken dan eerder verwacht.

20 januari '23 ( 8:51)

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten van boeren opgekocht

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten opgekocht van boeren in de omgeving om benodigde natuurvergunningen aan te vragen voor Schiphol zelf en Lelystad Airport. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthaven na berichtgeving door NRC.

18 januari '23 ( 8:26)

Zeer sterke vraag naar vliegreizen bij Ryanair

De vraag naar vliegtickets bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is zeer sterk ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten ondermijnt. Dat zei topman Michael O'Leary die ook geen tekenen ziet van een economische recessie.

18 januari '23 ( 3:30)

Schiphol maakt woensdag reisbeperkingen zomer bekend

Schiphol maakt woensdag bekend of er in het zomerseizoen nog steeds een beperking zal gelden voor het aantal reizigers dat van de luchthaven mag vertrekken. Sinds afgelopen juli geldt een dergelijk maximumaantal reizigers. Dat werd ingesteld omdat er personeelstekorten waren bij de beveiligers op Schiphol, waardoor vanaf de meivakantie lange rijen ontstonden die soms tot buiten de vertrekhal liepen.

13 januari '23 (13:53)

Liften op Schiphol Airport vanaf maandag buiten gebruik

Het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS) moet ervoor zorgen dat Schiphol in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk blijft. Eén van de vijf deelprojecten betreft de verbouwing van de stijg- en daalpunten op station Schiphol Airport. Aannemer BAM Infra is gestart met het afzetten van de eerste lift en roltrap-trapcombinatie. Dit meldt ProRail.