Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Emirates voltooit grondtesten met 100% duurzame vliegtuigbrandstof

Door Johanne Levinsky
schedule 10 min
Emirates voltooit grondtesten met 100% duurzame vliegtuigbrandstof
Emirates heeft de grondtesten voor een van de GE90 motoren op een Boeing 777-300ER met 100 procent duurzame luchtvaartbrandstof (SAF) met succes afgerond. Het doel van deze tests en analyses is aantonen dat de GE90 motor kan draaien op de speciaal gemengde 100 procent SAF zonder de prestaties te beïnvloeden.SAF vermindert de koolstofemissies gedurende de levenscyclus van de brandstof tot wel 80 procent. Dat meldt Transport-online.

De resultaten van de test maken de weg vrij voor de eerste experimentele testvlucht met 100 procent SAF in één motor, die deze week vertrekt. De testactiviteiten omvatten het laten draaien van één motor op 100 procent SAF en de andere op conventionele vliegtuigbrandstof om het gedrag en de prestaties van het brandstofsysteem onder elk brandstoftype beter te analyseren. Andere punten zijn het vergelijken van specifieke prestaties van elke motor en het vaststellen van een naadloze werking van de vliegtuigmotor en brandstofsystemen tijdens de geplande testvlucht.

Het testverloop

Tijdens de grondtesten in het ultramoderne Emirates Engineering Centre in Dubai onderging het vliegtuig eerst de standaard voorinspectie. Daarna begonnen de reguliere testen door eerst de Honeywell 331-500 hulpvoedingseenheid (APU) op 100 procent SAF te laten draaien. De APU werd vervolgens met SAF volledig ingezet om de motoren te starten. De linker motor werd met het complete vermogensbereik gebruikt, waarbij dezelfde instellingen werden gebruikt die voor de experimentele vlucht deze week worden gebruikt. Dit omvatte inactiviteit, 'start' en 'kliminstellingen' bij volledige duur van het vluchtprofiel, draaiend op maximale snelheid en intensiteit. De motoren werden vervolgens gedurende 15 minuten op 'cruise'-instellingen gedraaid. Nadat de simulatie was afgelopen, werden de motoren afgekoeld. Vervolgens werden de brandstoffen geïsoleerd in afzonderlijke brandstoftanks om de gescheiden testbrandstoffen te behouden. Na voltooiing van de grondtest werden de gegevens van de motor gedownload voor beoordeling, vergelijking en analyse.

Memorandum of Understanding (MoU)

Tijdens de Dubai Airshow 2021 hebben Emirates, GE Aerospace en Boeing een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om een programma te ontwikkelen voor het uitvoeren van een testvlucht met 100 procent SAF op een Emirates 777-300ER aangedreven door GE90 motoren. Emirates heeft gedurende 2022 samen met de partners GE Aerospace, Boeing, Honeywell, Neste en Virent Inc. – een dochteronderneming van Marathon Petroleum Corp – gewerkt aan het testen van SAF-brandstofmengsels.

De partners hebben een mengsel ontwikkeld met dezelfde kwaliteiten en prestatiekenmerken als conventionele vliegtuigbrandstof. In een samenwerking zijn de technische analyse en operationele vereisten rond grondtesten en experimentele vluchtactiviteiten vastgesteld. De resultaten van dit initiatief leveren aanvullende gegevens en onderzoek op rond componenten van synthetische brandstofmengsels en biobrandstoffen.

Na de succesvolle proef op één motor, gaat Emirates door met het ontwikkelen van deze initiatieven met fabrikanten van motorcasco's en SAF-leveranciers om deze mengsels te certificeren voor commercieel gebruik. Momenteel is SAF goedgekeurd voor gebruik in mengsels tot 50% met conventionele vliegtuigbrandstof.

Bijdrage van Emirates

Emirates steunt al lang de inspanningen van de industrie en de overheid om de ontwikkeling van de SAF-industrie aan te moedigen. De luchtvaartmaatschappij neemt daarnaast regelmatig deel aan initiatieven om bij te dragen aan de inzet van SAF. De eerste vlucht aangedreven door SAF gemengd met vliegtuigbrandstof was in 2017, opererend vanaf de luchthaven Chicago O'Hare met een Boeing 777. Emirates ontving de eerste A380 aangedreven door SAF in december 2020 en transporteerde 32 ton SAF voor vluchten vanuit Stockholm eerder dat jaar. Dit was met de steun van Swedavia's Biofuel Incentive Programme. Vluchten vanuit Oslo zijn ook begonnen met het gebruik van SAF.

Emirates zit in het bestuurscommité van het Clean Skies for Tomorrow initiatief van het World Economic Forum (WEF), dat de inzet van SAF wereldwijd promoot. De luchtvaartmaatschappij heeft tevens bijgedragen aan een SAF roadmap van de VAE-regering en de door WEF ondersteunde Power-to-Liquids Roadmap voor de VAE. 

Door: Nationale Transportgids

31 mei '23 ( 8:37)

Veel bosbranden verwacht: dubbel zoveel blusvliegtuigen in EU

De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

30 mei '23 (13:07)

Arbeidsinspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen schadelijke uitstoot

Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.

24 mei '23 ( 7:37)

Omwonenden en Staat in hoger beroep om krimp Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan deelnemen aan het hoger beroep in een rechtszaak over de krimp van de luchthaven. In die zaak eisen luchtvaartmaatschappij KLM en de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA dat de door de Staat voorgenomen krimp, van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar, van tafel gaat.

22 mei '23 (13:52)

Meer reizigers moeten Ryanair nog winstgevender maken

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dit jaar 10 procent meer reizigers te vervoeren, met name dankzij een sterke vraag naar vliegreizen in de zomer. Doordat de ticketprijzen deze zomer hoger zijn dan voor de coronapandemie, wil de budgetmaatschappij de omzet opvoeren. Daarmee hoopt Ryanair onder meer de stijging van de brandstofkosten op te vangen en de winstgevendheid verder te vergroten.

22 mei '23 (10:52)

Demonstraties bij eerste Russische lijnvlucht naar Georgië

Voor het eerst sinds 2019 is een Russisch passagiersvliegtuig geland in Georgië. Het vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Azimuth werd bij het vliegveld van Tbilisi door demonstranten opgewacht. Volgens de oppositiepartij die de demonstratie organiseerde, werden zes mensen opgepakt. 

17 mei '23 (11:53)

Schiphol sluit voor Kort Parkeren een deal met EasyPark

Schiphol sluit voor P1 Kort Parkeren een deal met EasyPark formerly Parkmobile, onderdeel van de EasyPark Group. Het openen van de slagboom bij binnenkomst en vertrek en betalen gebeurt hier geheel automatisch. Halers en brengers of kort parkeerders hoeven niet meer langs de parkeerautomaat te gaan, maar kunnen dit eenvoudig regelen via de app. Dit meldt EasyPark in een persbericht.