Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inspectie kreeg toch meldingen over bagageafhandeling Schiphol

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Inspectie kreeg toch meldingen over bagageafhandeling Schiphol
De Arbeidsinspectie ontving de afgelopen jaren toch meldingen over de bagageafhandeling op Schiphol. Vorig jaar liet de inspectie nog weten de afgelopen twaalf jaar geen enkele klacht hierover te hebben ontvangen.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) schrijft aan de Tweede Kamer dat de Arbeidsinspectie haar deze week heeft gemeld dat er de afgelopen zeven jaar "voor zover nu bekend, zeven meldingen bij de inspectie zijn binnengekomen in relatie tot fysieke belasting". Twee houden direct verband met de bagageafhandeling. Volgens de inspectie ging het om ‘een niet zware overtreding’.

Vorig jaar berichtten NOS en Nieuwsuur dat werknemers van bagage- en vrachtafhandelaars op Schiphol nog vaak te zwaar tilwerk moeten doen. De Arbeidsinspectie deed vervolgens onderzoek en bevestigde het geschetste beeld, maar verklaarde ook al jaren geen meldingen te hebben ontvangen.

Interne stukken

Jarenlang werd de bagageafhandeling op Schiphol niet gecontroleerd door de inspectie. Van Gennip schreef in oktober aan de Kamer dat voor de Arbeidsinspectie "noch uit haar actieve programmering noch uit meldingen van buitenaf (via bijvoorbeeld bedrijfsartsen, ondernemingsraden of vakbonden) aanleiding is geweest om eerder te controleren op fysieke belasting bij de bagageafhandeling".

De Arbeidsinspectie houdt inmiddels op verzoek van de minister de eigen werkwijze tegen het licht. De inspectie wil onder meer zorgen dat bedrijfsartsen misstanden sneller melden.

NOS en Nieuwsuur hebben op basis van de Wet open overheid (Woo) interne stukken over de kwestie bij het ministerie opgevraagd. Daaruit blijkt dat zes bagage- en cargosjouwers op Schiphol melding hebben gemaakt van te zwaar fysiek werk op de luchthaven. Verder blijkt volgens de NOS en Nieuwsuur uit de stukken dat op Sociale Zaken kritisch naar het optreden van de Arbeidsinspectie wordt gekeken.

Door: ANP

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.

16 mei '24 (11:00)

Luchtvaartmaatschappij EasyJet in Nederland klaar voor zomerseizoen

EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

16 mei '24 (10:45)

Hoofdlijnenakkoord: ANVR 'niet ontevreden' over luchtvaart en vliegreizen

Reiskoepel ANVR is "helemaal niet ontevreden" over het hoofdlijnenakkoord op het gebied van de luchtvaart en vliegreizen. "Het is zeker werkbaar", zegt Frank Oostdam, directeur van de organisatie. Hij is ook blij dat het netwerk van bestemmingen behouden blijft.