Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reisorganisaties: niet minder vliegen, wel meer all-inclusive

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Reisorganisaties: niet minder vliegen, wel meer all-inclusive
De vliegtaks die sinds 1 januari geldt, zorgt er nog niet voor dat Nederlanders minder vliegvakanties boeken. Verschillende reisorganisaties zien wel dat vakantiegangers meer prijsbewuste keuzes maken. Zo zijn all-inclusive vakanties en last minutes populairder en wordt er vaker gekozen om te vliegen vanaf een vliegveld in België of Duitsland.

Reisconcern TUI ziet deze maand weer een piek in het aantal boekingen, net als in andere jaren. Het aantal vliegvakanties is ondanks de vliegtaks niet minder. Omdat de reisorganisatie pakketreizen aanbiedt, is de prijsverhoging niet direct te zien in het aanbod, stelt een woordvoerder. "Die 26 euro wordt geabsorbeerd in de pakketprijs."

Hoewel mensen nog even vaak het vliegtuig lijken te pakken, ziet TUI wel een verandering in het soort vakantie dat geboekt wordt. "Mensen gaan vaker voor een all-inclusive vakantie, zodat ze meer grip hebben op hun vakantiebudget. Ze weten wat ze kwijt zijn en er komen op de vakantie zelf niet nog extra kosten bij voor bijvoorbeeld etentjes." Turkije is daardoor deze zomer een populaire bestemming, omdat in dat land een grote keuze is aan all-inclusive accommodaties.

Prijsbewuste reiziger

Ook bij Sunweb zien ze een verandering in het soort vakanties dat wordt geboekt. Mensen kiezen door de stijgende prijzen, als gevolg van de vliegtaks, de hoge brandstofprijzen en de inflatie, vaker voor een last minute. Ook zien ze dat mensen vaker uitwijken naar een vliegveld in Brussel, Weeze of Düsseldorf. "Voor het zuidelijke en oostelijke deel van het land is dat een stuk dichter bij huis dan Schiphol. Toen het daar erg druk was, zagen we ook al dat vliegvelden in omringende landen populair werden. Het is financieel aantrekkelijk en mensen vinden de kleinschaligheid prettig", zegt een woordvoerder. Het aantal vliegvakanties is niet minder geworden.

Corendon spreekt ook van een meer prijsbewuste reiziger. Het aantal boekingen voor vliegvakanties is niet gedaald, maar er wordt gemiddeld wel een iets minder luxe hotel geboekt. "Maar dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de hoge inflatie die mensen dwingt om meer op de portemonnee te letten", aldus een woordvoerder. "Een tientje of twintig euro meer op een vakantie van duizend euro heeft veel minder impact dan op een los ticket van honderd euro."

Door: ANP

24 mei '24 (15:00)

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

24 mei '24 (13:15)

Kabinet wil vanaf 2025 minder nachtvluchten op Schiphol

Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

23 mei '24 (13:00)

Bouwconcern BAM maakt E-pier op Schiphol aardgasvrij

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

21 mei '24 ( 6:00)

Voorzorgslanding: KLM-vliegtuig terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

20 mei '24 ( 8:15)

Ryanair boekt recordwinst ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

17 mei '24 ( 8:44)

Corendon gaat met eigen vluchten vliegen naar Bonaire

Na de vluchten naar Curaçao en de groeiende vraag naar vakanties op Bonaire vliegt Corendon Dutch Airlines vanaf 3 november 2024 naar Bonaire. Daarover bericht Corendon.

16 mei '24 (18:30)

In april bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol

Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 mei '24 (11:30)

KLM blij met Schipholplannen in regeerakkoord

KLM is blij met de plannen rondom Schiphol die in het regeerakkoord staan. Ook is de luchtvaartmaatschappij te spreken over het feit dat het "gelijke speelveld voorop" staat.

16 mei '24 (11:00)

Luchtvaartmaatschappij EasyJet in Nederland klaar voor zomerseizoen

EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

16 mei '24 (10:45)

Hoofdlijnenakkoord: ANVR 'niet ontevreden' over luchtvaart en vliegreizen

Reiskoepel ANVR is "helemaal niet ontevreden" over het hoofdlijnenakkoord op het gebied van de luchtvaart en vliegreizen. "Het is zeker werkbaar", zegt Frank Oostdam, directeur van de organisatie. Hij is ook blij dat het netwerk van bestemmingen behouden blijft.