Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reisorganisaties: niet minder vliegen, wel meer all-inclusive

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Reisorganisaties: niet minder vliegen, wel meer all-inclusive
De vliegtaks die sinds 1 januari geldt, zorgt er nog niet voor dat Nederlanders minder vliegvakanties boeken. Verschillende reisorganisaties zien wel dat vakantiegangers meer prijsbewuste keuzes maken. Zo zijn all-inclusive vakanties en last minutes populairder en wordt er vaker gekozen om te vliegen vanaf een vliegveld in België of Duitsland.

Reisconcern TUI ziet deze maand weer een piek in het aantal boekingen, net als in andere jaren. Het aantal vliegvakanties is ondanks de vliegtaks niet minder. Omdat de reisorganisatie pakketreizen aanbiedt, is de prijsverhoging niet direct te zien in het aanbod, stelt een woordvoerder. "Die 26 euro wordt geabsorbeerd in de pakketprijs."

Hoewel mensen nog even vaak het vliegtuig lijken te pakken, ziet TUI wel een verandering in het soort vakantie dat geboekt wordt. "Mensen gaan vaker voor een all-inclusive vakantie, zodat ze meer grip hebben op hun vakantiebudget. Ze weten wat ze kwijt zijn en er komen op de vakantie zelf niet nog extra kosten bij voor bijvoorbeeld etentjes." Turkije is daardoor deze zomer een populaire bestemming, omdat in dat land een grote keuze is aan all-inclusive accommodaties.

Prijsbewuste reiziger

Ook bij Sunweb zien ze een verandering in het soort vakanties dat wordt geboekt. Mensen kiezen door de stijgende prijzen, als gevolg van de vliegtaks, de hoge brandstofprijzen en de inflatie, vaker voor een last minute. Ook zien ze dat mensen vaker uitwijken naar een vliegveld in Brussel, Weeze of Düsseldorf. "Voor het zuidelijke en oostelijke deel van het land is dat een stuk dichter bij huis dan Schiphol. Toen het daar erg druk was, zagen we ook al dat vliegvelden in omringende landen populair werden. Het is financieel aantrekkelijk en mensen vinden de kleinschaligheid prettig", zegt een woordvoerder. Het aantal vliegvakanties is niet minder geworden.

Corendon spreekt ook van een meer prijsbewuste reiziger. Het aantal boekingen voor vliegvakanties is niet gedaald, maar er wordt gemiddeld wel een iets minder luxe hotel geboekt. "Maar dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de hoge inflatie die mensen dwingt om meer op de portemonnee te letten", aldus een woordvoerder. "Een tientje of twintig euro meer op een vakantie van duizend euro heeft veel minder impact dan op een los ticket van honderd euro."

Door: ANP

28 maart '24 (15:30)

Dreigingsgevaar: reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

28 maart '24 (13:48)

ILT controleert vanaf zondag misbruik slots op Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De focus ligt op de sector general aviation, die recreatieve luchtvaart, privéjets en niet-commerciële zakelijke luchtvaart omvat. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden.

26 maart '24 (11:45)

Schiphol mag verliezen door corona doorberekenen aan maatschappijen

Schiphol mag verliezen uit de coronaperiode doorberekenen in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven gebruiken. Luchtvaartbedrijven klagen al een tijdlang over de sterk gestegen havengelden. Voor de rechter betoogden ze dat de met 37 procent verhoogde prijzen buitensporig zijn. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat er van onredelijke tarieven geen sprake is.

26 maart '24 ( 8:08)

WBC-passagiers KLM kunnen vooraf maaltijden bestellen

Passagiers van KLM die reizen in World Business Class kunnen met een nieuwe service vanaf 45 dagen tot 24 uur voor vertrek hun hoofdgerecht bestellen. De maaltijd kunnen zij kiezen als ze hun reis boeken op de KLM-website, in de app van KLM of na boeking via MyTrip. Daarover bericht KLM.

22 maart '24 ( 9:00)

Passagiersterminal Eindhoven Airport vanaf eind 2024 uitgebreid

Eindhoven Airport begint aan het eind van dit jaar met uitbreiding van de passagiersterminal, inclusief een bagagekelder. De bouw moet zo min mogelijk hinder opleveren voor passagiers, bezoekers en medewerkers, aldus de luchthaven.

21 maart '24 (16:00)

Provincie Noord-Holland werkt samen met Californië aan luchtvaartinnovaties

De provincie Noord-Holland gaat de komende drie jaar kennis en ervaring uitwisselen met de Amerikaanse staat Californië over de mogelijkheden van innovatieve, duurzame luchtvaart. Het gaat dan bijvoorbeeld om drones en technologische ontwikkelingen die elektrisch vliegen mogelijk maken.

20 maart '24 (18:30)

Defensieminister Ollongren verwacht dat F-16's in najaar naar Oekraïne gaan

Nederlandse F-16's gaan in het najaar naar Oekraïne. Dat verwacht minister Kajsa Ollongren (Defensie) die op bezoek is in het land dat iets meer dan twee jaar geleden werd aangevallen door buurland Rusland. Voor het eerst nam de minister een handelsdelegatie mee.

20 maart '24 (12:45)

ANVR bezorgd over 'instabiele' treinverbinding Schiphol

De koepel voor reisorganisaties ANVR is bezorgd over de stabiliteit van de treinverbinding van en naar Schiphol. Volgens de brancheorganisatie geven leden aan "gefrustreerd en geïrriteerd" te zijn over de recente vertragingen rond de luchthaven. Ook zijn er zorgen over de bereikbaarheid met de mei- en zomervakantie in aantocht, zegt een woordvoerster.

20 maart '24 (11:15)

Rechtbank: omwonenden Schiphol onvoldoende beschermd tegen geluidshinder

De Staat heeft de belangen van omwonenden rond Schiphol "stelselmatig onrechtmatig" ondergeschikt gesteld aan die van de luchtvaart. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De rechter stelt dat de Nederlandse overheid daarmee in strijd handelde met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Centraal in de zaak, die werd aangespannen door omwonenden van Schiphol, stond de handhaving op geluidshinder door de overheid.

20 maart '24 (11:00)

KLM heeft volgens rechter consumenten misleid met groene reclames

KLM heeft met diverse groene claims in reclames consumenten misleid, oordeelt de rechtbank in Amsterdam. De luchtvaartmaatschappij schetste in het verleden volgens de rechters "een te rooskleurig beeld" van de gunstige effecten van bijvoorbeeld bosprojecten en het gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstof. Zulke maatregelen "verminderen de negatieve milieuaspecten slechts marginaal en wekken ten onrechte de indruk dat vliegen met KLM duurzaam is", staat in het vonnis.