Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aandelen Ryanair stijgen na verhoging winstverwachting

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
Aandelen Ryanair stijgen na verhoging winstverwachting
Ryanair behoorde donderdag tot de stijgers op de Europese aandelenmarkten. De grootste budgetvlieger van Europa verhoogde zijn winstverwachting voor het hele boekjaar dankzij een verrassend sterk afgelopen kwartaal. Het aandeel won bijna 4 procent in Dublin.

Beleggers deden het verder rustig aan na de sterke rally in de eerste handelsdagen van het nieuwe jaar. Op de beurzen wordt vooral gewacht op nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo komt loonstrookverwerker ADP later op de dag met zijn rapport over de banengroei in de private sector in de Verenigde Staten. Dat rapport loopt vooruit op het officiële banencijfer van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven. Ook worden de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de VS bekendgemaakt.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn belangrijk voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterkere arbeidsmarkt geeft de Amerikaanse centrale bank meer ruimte om de rente stevig te blijven verhogen. Woensdag bleek uit de notulen van de rentevergadering van december dat de beleidsmakers vastberaden zijn om de inflatie terug te dringen door het rentetarief verder te verhogen. Ook hoofdeconoom Gita Gopinath van het Internationaal Monetair Fonds riep de Fed, in een interview met zakenkrant Financial Times, op de rente te blijven verhogen.

Aegon

De AEX-index op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 714,87 punten. De MidKap daalde ook 0,4 procent, tot 955,97 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 0,5 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,5 procent na een onverwachte daling van de Duitse export in november.

Verzekeraar Aegon was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,3 procent. Techinvesteerder Prosus volgde met een min van 1,2 procent, na de sterke koerswinst van het aandeel in de afgelopen dagen. Chipbedrijf ASMI ging aan kop met een winst van 1,4 procent. Telecomconcern KPN klom 1,3 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan verhoogden het koersdoel voor het aandeel.

Feestdagenperiode

In Londen steeg Next ruim 6 procent. De Britse retailer verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar dankzij sterke verkopen tijdens de feestdagenperiode.

De euro was 1,0606 dollar waard, tegen 1,0603 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden wat op na de forse daling in de afgelopen dagen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 73,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 78,17 dollar per vat.

Door: ANP

27 januari '23 ( 7:47)

Ondanks stakingsdreiging blijft cao-bod streekvervoer staan

De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) geeft vakbonden FNV en CNV tot en met dinsdag de tijd om te reageren op haar laatste cao-voorstel voor het streekvervoer. Dat behelst onder meer een loonsverhoging van 8 procent voor dit jaar. Daarmee reageert de VWOV op de ultimatums van de bonden. Als hun eisen niet worden ingewilligd, gaan ze over tot een meerdaagse landelijke staking.

26 januari '23 (20:51)

Airbus wil dit jaar 13.000 extra werknemers aannemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus wil dit jaar 13.000 extra werknemers aannemen om zo de personeelstekorten bij het bedrijf te verlichten. Volgens de personeelsdirecteur van Airbus wordt daarbij ook gekeken naar personeel dat wordt ontslagen door techbedrijven.

25 januari '23 (13:17)

Lodewijk Asscher nieuwe voorzitter van Duurzame Luchtvaarttafel

Lodewijk Asscher wordt de nieuwe, onafhankelijk voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel (DLT). Als voorman van dit samenwerkingsverband, waarin onder meer luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstellingen en brandstofproducenten en de maakindustrie zijn verenigd, gaat hij de komende jaren de verduurzaming van de luchtvaartsector aanjagen. Dit meldt Rijksoverheid. 

25 januari '23 ( 8:44)

Vakantievlieger easyJet niet gedeerd door koopkrachtpijn

 Luchtvaartmaatschappij easyJet kijkt optimistischer naar de rest van het jaar, nu de hoge inflatie amper vat lijkt te krijgen op de vakantieplannen van Europeanen. De budgetmaatschappij verwerkte een recordaantal boekingen rond de jaarwisseling en verkocht bijna een kwart meer tickets voor Pasen dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. Daardoor denkt het bedrijf ook een hogere winst te boeken dan eerder verwacht.

20 januari '23 ( 8:51)

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten van boeren opgekocht

Schiphol heeft genoeg stikstofrechten opgekocht van boeren in de omgeving om benodigde natuurvergunningen aan te vragen voor Schiphol zelf en Lelystad Airport. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthaven na berichtgeving door NRC.

18 januari '23 ( 8:26)

Zeer sterke vraag naar vliegreizen bij Ryanair

De vraag naar vliegtickets bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is zeer sterk ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten ondermijnt. Dat zei topman Michael O'Leary die ook geen tekenen ziet van een economische recessie.

18 januari '23 ( 3:30)

Schiphol maakt woensdag reisbeperkingen zomer bekend

Schiphol maakt woensdag bekend of er in het zomerseizoen nog steeds een beperking zal gelden voor het aantal reizigers dat van de luchthaven mag vertrekken. Sinds afgelopen juli geldt een dergelijk maximumaantal reizigers. Dat werd ingesteld omdat er personeelstekorten waren bij de beveiligers op Schiphol, waardoor vanaf de meivakantie lange rijen ontstonden die soms tot buiten de vertrekhal liepen.

13 januari '23 (13:53)

Liften op Schiphol Airport vanaf maandag buiten gebruik

Het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS) moet ervoor zorgen dat Schiphol in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk blijft. Eén van de vijf deelprojecten betreft de verbouwing van de stijg- en daalpunten op station Schiphol Airport. Aannemer BAM Infra is gestart met het afzetten van de eerste lift en roltrap-trapcombinatie. Dit meldt ProRail.

11 januari '23 ( 8:01)

Ook Brussels Airport verdubbelt aantal passagiers in hersteljaar na corona

Ook de luchthaven van Brussel heeft het afgelopen jaar veel meer passagiers verwerkt dan een jaar eerder. Ongeveer in lijn met de cijfers van Schiphol, dat eerder deze week zijn cijfers bekendmaakte, gaat het om een verdubbeling. Ten opzichte van 2019, het laatste jaar voor de coronabeperkingen, konden vorig jaar nog wel een stuk minder passagiers gebruikmaken van Brussels Airport.

10 januari '23 (13:35)

Miljoenen meer passagiers voor Eindhoven Airport in 2022

In 2022 reisden 6,3 miljoen passagiers via Eindhoven Airport. Daarmee nadert het reizigersaantal het niveau van 2019. In dat laatste jaar vóór corona maakten 6,7 miljoen reizigers gebruik van het Noord-Brabantse vliegveld. Dat meldt Eindhoven Airport.